Historieløs sauebonde fra Ulvik

  • Drammen
  • Advokat
  • Per Otto Borgen

Julen kan synes å ha vært vel hard for Siv Jensen. En ren Frp-regjering innebærer at Frp må få rent flertall, uttalte Venstres Lars Sponheim til mediene forleden.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sauebønder fra Ulvik kan være nokså historieløse. De fleste er heldigvis klar over at man ikke må ha et flertall på Stortinget bak seg for å danne regjering. Norge har hatt tallrike regjeringer med langt færre stortingsrepresentanter i ryggen enn det Siv Jensen kan fremvise. Sponheims partifelle Johan Ludw. Mowinckel satt faktisk som statsminister fra 1933 til 1935 med et parlamentarisk grunnlag på bare 24 representanter! I nyere tid har vi som kjent hatt flere mindretallsregjeringer, den svakest funderte var den Sponheim selv deltok i, Bondevik I fra 1997, som mønstret 42 av 165 representanter. Noen bør forsøke å belære Sponheim at det etter et valg er det største partiet eller samarbeidsgruppering av partier som kan forventes å kunne danne en regjering, som får regjeringsoppdraget. Dersom Frp blir størst på borgerlig side, og større enn mellompartiene samlet, vil det være naturlig at regjeringsoppdraget går til Frp dersom Høyre ikke vil samarbeide. Hvis en slik regjering blir felt på tiltredelseserklæringen, er alternativet da blir en fortsatt rødgrønn regjering. Det faller i Høyres og KrFs lodd å velge hvilken side man vil støtte — en stø, borgerlig kurs eller et sosialistisk kaos som i dag. Sponheim har allerede tatt sitt valg og solgt sin politiske sjel til Jens Stoltenberg.