Debatt

Jeg stemte for Brexit. Likevel føler jeg meg ikke som en vinner. | Aidan Sansom

  • Aidan Sansom (34), London

Foto: Privat

Det var en risikofylt stemme, jeg vet det. Men det var også en risiko å bli værende i EU.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Første gang jeg hørte om EU-avstemningen, trodde jeg at jeg kom til å stemme for å bli i unionen. Jeg stemmer vanligvis til venstre, og jeg likte tanken på fellesskap som EU representerte.

Men jo mer jeg undersøkte og diskuterte med vennene mine de siste seks månedene før avstemningen, jo mer tok jeg meg selv i å veive i den andre retningen.

Dette bekymret meg, siden jeg trodde jeg var i ferd med å miste prinsippene mine.

Men så slo det meg at EU-medlemskap ikke handler om at venstresiden ønsker å bli værende i unionen, mens høyresiden ønsker å forlate den. Faktisk hadde Labour-leder Jeremy Corbyn vært en trofast EU-skeptisker i mange år (frem til nylig).

Ja eller nei til EU er jo en langt mer nyansert problemstilling enn som så, så jeg måtte forlate prinsippene mine ved døren denne gangen.

Frykter monster-EU

Jeg mener sterkt at EU-parlamentet mangler demokratisk ansvarlighet. Mye politikk blir laget av byråkrater som ikke er folkevalgte (for eksempel TTIP - en dypt upopulær handelsavtale), og vi har ingen mulighet til å stemme disse byråkratene ut.

Med våre egne suverene myndigheter har vi i det minste makten til å forandre disse tingene.

Jo større EU blir, jo mindre blir stemmen til hvert land.

Jeg ser at EU er i ferd med å bli en superstat, og det gjør meg urolig, siden jeg ikke liker store styresmakter.

Jeg ser at EU er i ferd med å bli en superstat, og det gjør meg urolig

Jeg hadde massevis av andre sterke grunner til å stemme nei til EU, som for eksempel null økonomisk vekst de siste ti årene, og mangelen på lovoppfølging i de nye medlemsstatene, for å nevne to av dem.

Lett å stemple

Den éne saken jeg sjelden diskuterte med vennene mine, var innvandring. Det står ikke høyt på min agenda, men innvandringen har utvilsomt nådd et nivå som ikke er bærekraftig (over 330 000 i fjor).

Effekten er i ferd med å vises i Storbritannia. Særlig i form av lave lønninger og høye leieutgifter.

Men jeg stiller meg motvillig til å fremheve dette som en årsak til stemmen min, fordi jeg er redd for å bli urettferdig stemplet som nasjonalist, eller til og med rasist.

  • Britiske førstesider sparer ikke på kruttet dagen derpå Brexit

Jeg vet at jeg ikke er noen av delene, men nivået på debattene på TV, i avisene, og særlig i sosiale medier, er så polarisert at folk reagerer emosjonelt og ikke logisk.

Det er så mye eder og galle slengt rundt, at det bare bidrar til å gjøre forvirringen større.

Nesten alle vennene mine stemte for å bli værende. Jeg skammet meg over å fortelle dem at jeg tenkte å gå den andre veien.

Jeg var redd de ville bli skuffet over meg, og at de ikke ville forstå hvor mye dette valget hadde pint meg de siste månedene.

Begge deler var risiko

Selv i stemmeavlukket nølte jeg. Jeg holdt nesten på å feige ut i siste sekund, men så tenkte jeg atter en gang på at dette er mitt valg. Og jeg var sikker jo på at jeg hadde undersøkt saken godt.

Jeg sa til meg selv at de ekte vennene mine, inkludert kona mi, ville forstå det.

Da jeg våknet fredag morgen og sjekket nyhetene på telefonen min, følte jeg meg litt dårlig. Selv om jeg ikke angret på hvordan jeg stemte, hadde jeg ikke forventet et slikt resultat.

Jeg følte meg ikke som en vinner. Det var en risikofylt stemme, jeg visste det. Men det var også en risiko å bli værende i EU.

Det var en risikofylt stemme. Men det var også en risiko å bli værende i EU.

Jeg håper bare at vi nå, som landet går fremover, kan slutte med all kjeftingen og innse at vi betyr mer for hverandre enn bare et lite kryss på en stemmeseddel.


Lese mer om Brexit? Vi anbefaler disse:


Les mer om

  1. EU
  2. Labour
  3. Jeremy Corbyn
  4. EU-parlamentet
  5. Boris Johnson
  6. Storbritannia
  7. Brexit