Debatt

Grov feilslutning om kostråd

  • Camilla Castellan, bachelor i samfunnsernæring og masterstudent i folkehelsevitenskap, NMBU
  • Vilde Henningsgård, bachelor i samfunnsernæring og masterstudent i samfunnsernæring ved Høgskolen i Oslo og Akershus
  • Trude Aalbu, bachelor i ernæringsfysiologi og mastergrad i klinisk helsevitenskap, NTNU
  • Beate Rosvoll Eidissen, bachelor i ernæringsfysiologi, videreutdanning i diabetesbehandling og mastergrad i samfunnsvitenskap, Nord universitet
Det er godt dokumentert at vi blir fetere blant annet fordi vi ikke følger statens kostråd.

Det er ren synsing å antyde at statens kostråd bidrar til fedmeepidemien.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Aftenposten den 20. februar trekker Kari-Mette Walmann Hidle den konklusjonen at: «Nordmenn er flinke til å følge statens kostråd, men lite tyder på at det hjelper.»

Her trekker hun, i likhet med mange andre, en grov feilslutning om at statens kostråd gjør oss fetere. Vi vil heller påstå at det er godt dokumentert at vi blir fetere blant annet fordi vi ikke følger statens kostråd!

Andelen med usunt kosthold økte

En nordisk overvåking av befolkningens kosthold, fysisk aktivitet og overvekt, senest gjennomført i 2014, viser at under 1 prosent av voksne og ingen barn følger kostrådene fullstendig.

  • Gunnhild Stordalen og Lawrence Haddad: Fedme tar livet av flere enn underernæring

I 2014 viste det seg at andelen med usunt kosthold har økt fra 18 til 22 prosent og andelen med et sunt kosthold har gått ned fra 14 til 10 prosent. Hvor er den vitenskapelige dokumentasjonen på at det ikke hjelper å følge kostrådene, Walmann Hidle?

Tvilsomme kilder

Hun presenterer flere tvilsomme kilder til å bygge argumentet for at kostrådene er feil, deriblant boken The Big Fat Surprise av Nina Teicholz. Denne boken har møtt kraftig og berettiget kritikk, fordi den inneholder store feil og er preget av fordommer.

«Tenk om statens kostråd faktisk bidrar til fedmeepidemien?» Dette er ren synsing. Slike uinformerte uttalelser bidrar kun til forvirring og villeding. Kostrådene er basert på tung forskning som viser hva som fungerer best for å forebygge overvekt og fedme.

Synsere og bloggere

Man ser tendenser til en ukultur blant nordmenn, der mistillit til helsemyndigheter og fagfolket innen ernæring er sosialt akseptert. Mange er mer villige til å stole på synsere og bloggere uten fagkompetanse enn de ernæringsfaglige og nasjonale råd basert på tungt vitenskapelig grunnlag. Og fedmeepidemien fortsetter å eskalere.

Vi er enige i én ting: Helsepersonell må følge med i kunnskapsutviklingen og være bevisste på at deres kunnskap aldri er sikker, inntil det motsatte er bevist. Men det er nettopp dette Helsedirektoratets gjør! Hvorfor er verken Walmann Hidle eller mange andre villige til å innse dette?

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Overvekt
  2. Kostholdsråd