Debatt

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag skriver: Beklager til dyrevernsorganisasjonen Noah, jeg tok feil

 • Guri Wormdahl

Jeg oppfordrer alle til å sette seg inn i saken selv, og til å ta seg en tur til en pelsdyrgård og andre husdyrhold. Vi innførte i fjor regionale besøkstelefoner slik at hvem som helst kan ta kontakt med en pelsdyrbonde i sitt distrikt og avtale et besøk når det passer, skriver Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag. Olsen Olav

Det er sjelden jeg vil innrømme overfor Noah at jeg har tatt feil. Men denne gangen gjør jeg det.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I mitt forrige innlegg skrev jeg at:

Noah forsøker å farge debatten ved å skape et inntrykk av at pelsdyrhold er verre enn andre typer dyrehold. Det er feil. Pelsdyrnæringen er like god som alle andre dyrehold i Norge. Mattilsynet fastholder at det under normale driftsforhold ikke er høyere forekomst av skader og sykdom blant norske pelsdyr enn i annet husdyrhold. Faktisk viste Mattilsynets storkontroll av hestehold landet over en større andel brudd innen hestehold, enn hos pelsdyrbøndene.

Dette fikk Siri Martinsen og Shabana Rehman til å reagere, og i et innlegg i Aftenposten 22. juni irettesetter de meg, og avviser at Noah forsøker å skape et inntrykk av at pelsdyrhold er verre enn annet dyrehold:

NOAH har ikke, slik Wormdahl påstår, sagt at all annen utnytting av dyr er «bedre» enn pelsdyroppdrett. Vi har belyst forholdene i blant annet kyllingindustri, fiskeoppdrett, grisefabrikker, sirkusets elefantvogner og pelsdyrburene, på lik basis.

Jeg takker for rettelsen.

Kritiserte ikke Noah

I mitt innlegg beskriver jeg også hvordan aktivister benytter seg av løgn og manipulasjon i sitt arbeid for å legge ned pelsdyrnæringen.

Denne kritikken var ikke ment mot Noah, som tar avstand fra denne typen handlinger, og jeg beklager at dette ikke kom tydelig nok frem.

Men, når Martinsen og Rehman anklager meg for å ikke dokumentere mine påstander rundt dette, må det skyldes en misforståelse, ettersom jeg faktisk gjør det BLANT ANNET ved å vise til filmen Pels, som i sin produksjon er basert på DET JEG/PELSDYRALSLAGET MENER er løgn og manipulasjon.

Ordbruk

Jeg kritiserte ikke Noah, men ytterliggående aktivister, som blant annet står bak innbrudd, trusler, samt terror mot butikkeiere.

Det er imidlertid uredelig av Martinsen og Rehman å benekte at ordbruken mot pelsdyrbønder til tider er veldig stygg.

Når jeg peker på problemet er det fordi jeg kjenner pelsdyrbøndene som blir utsatt for dette, og ser hvordan dette rammer dem og barna deres. Det er urettferdig, og skadelig for demokratiet, og det bidrar til å skape en hatefull stemning som ingen er tjent med.

Noah bruker også plass i sitt innlegg til å snakke om kjendiser og andre som støtter deres sak. Dette er et gammelt triks tatt direkte ut av markedsføringsboka, og er en simpel metode for å påvirke andre til å endre atferd i retning av Noahs mål om et hel-vegansk samfunn.

Sette seg inn i saken selv

Jeg oppfordrer derimot alle til å sette seg inn i saken selv, og til å ta seg en tur til en pelsdyrgård og andre husdyrhold. Pelsdyrutvalget, et fagutvalg nedsatt av regjeringen, brukte over ett år på å sette seg inn i næringen, de anbefaler en bærekraftig utvikling.

Vi innførte i fjor regionale besøkstelefoner slik at hvem som helst kan ta kontakt med en pelsdyrbonde i sitt distrikt og avtale et besøk når det passer.

I tillegg arrangerer vi fra tid til annen Åpen pelsdyrgård for å gjøre befolkningen kjent med pelsdyrdriften, og muligheten for å komme på besøk.

Martinsen og Rehmans nedsettende uttalelser om denne typen arrangementer demonstrerer bare hvilken forutinntatt holdning de har, men det bør ikke hindre andre fra å få gjøre opp sin egen mening. Noah burde ønske mer kunnskap i denne debatten, og at folk selv får se. Det gjør de åpenbart ikke, for det kan svekkes deres sak.

Få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  NOAH skriver: Desperasjonens stemme i pelsdebatten

 2. Les også

  Det som er avgjørende for oss, er hvordan dyrene opplever sin egen velferd

 3. Les også

  Måten vi utnyttar dyr på, gjer oss umenneskelege

 4. Les også

  I fremtiden har pelsdyr i bur ingen plass

Les mer om

 1. Debatt
 2. Pelsdyrnæringen

Relevante artikler

 1. SID

  Det første vi tenkte var «wow». Pelsdyrgårdene var noe helt annet enn slik vi trodde.

 2. SID

  Når «byfolket» uttaler seg om pelsdyrnæringen, blir jeg lei meg

 3. SID

  Vi kan hjelpe deg å finne en pelsdyrgård | Benjamin Fjellman

 4. KOMMENTAR

  «Hvorfor skal pelsdyrnæringen skånes? 300 årsverk er ingenting i det store skiftet»

 5. NORGE

  Raser over at pelsdyrnæringen skal få drive videre

 6. SID

  Jeg er lei politikere som fôrer folkemasser med grove faktafeil | Bani Singh