Avvikling av sexkjøpsloven handler ikke om å åpne for storstilt sexhandel | Sandra Bruflot

Kvinnegruppa Ottar burde snart legge bort tom retorikk og ta innover seg at sexkjøpsloven ikke virker slik den var ment, skriver artikkelforfatteren. Her fra en demonstrasjon utenfor Amnestys norgeskontor i fjor.

Det kan ikke være sånn at alle organisasjoner eller partier som er uenig med Kvinnegruppa Ottar er menneskefiendtlige hallikforkjempere.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Blant tilhengerne av å oppheve sexkjøpsloven finner man dem som mener at hva du gjør med din egen kropp er en privatsak, og man finner dem som mener at det er et fåtall av de prostituerte som har et reelt valg.

Jeg mener ikke at salg og kjøp av sex er greit, eller at sex bør være som en hvilken som helst vare som man kan selge og kjøpe som man vil.

Mer trygghet i et kontrollert miljø

Jeg er usikker på om statlig godkjente bordeller er den beste løsningen, men i motsetning til Kvinnegruppa Ottar avfeier jeg det ikke med å stemple menneskene bak forslaget som «hallikforkjempere».

Les også

Sexkjøpsloven: Kvinnegruppa Ottars pekefingermoral stiller svakt mot tungvektere som Amnesty | Fredrik Juel Hagen

Avvikling av sexkjøpsloven handler ikke om å åpne for storstilt sexhandel, men å få kontroll over en stor samfunnsutfordring.

Det kan godt være Unge Høyre og Kvinnegruppa Ottar har forskjellige virkelighetsbilder, men trygghet for sexarbeidere i et kontrollert miljø er mye bedre enn et kaldt gatehjørne i midten av januar, tynnkledd og uten mulighet for beskyttelse.

Amnesty er ikke alene

Kvinnegruppa Ottar skriver at «Høyresiden støtter seg på Amnestys rapport om sexkjøpslovens negative konsekvenser. Amnesty har forlatt sin posisjon som menneskerettighetsforkjemper og kjemper istedenfor rettighetene til halliker og horekunder».

Sandra Bruflot

Vel, Amnesty er ikke alene om å mene noe om sexkjøpsloven.

PION og Verdens helseorganisasjon er også blant dem som er mot lover som forbyr kjøp av sex, nettopp på grunn av hvordan slike lover endrer hverdagen til sexarbeidere i en negativ retning.

Det kan ikke være sånn at hver eneste organisasjon eller parti som er uenig med Kvinnegruppa Ottar er menneskefiendtlige hallikforkjempere som bruker sexarbeideres situasjon for å sikre seg stemmer eller støtte.

Loven virker ikke etter hensikten

Det blir en fordummende forenkling av debatten å hevde at et ønske om å oppheve sexkjøpsloven handler om at man ikke prioriterer kvinners rettigheter.

Les også

Sexarbeider skriver: Sexkjøpsloven beskytter hverken meg eller kollegene mine

Kvinnegruppa Ottar burde snart legge bort tom retorikk og ta innover seg at sexkjøpsloven ikke virker slik den var ment.

Kvinnegruppa Ottar og Unge Høyre kan være uenige om hva som er best for sexarbeidere, men det tjener ikke debatten at man stempler meningsmotstandere som menneskefiendtlige basert på hvilket standpunkt de har (eller kaller sexarbeidere for horer).

Det er på tide at Kvinnegruppa Ottar kommer med andre forslag for hvordan man kan gjøre hverdagen til sexarbeidere tryggere, fremfor å hylle status-quo og si seg fornøyd med en lov som har slått feil.


Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter


  • Her er noen flere saker sexkjøpsloven: