Debatt

Therese Johaug er fortsatt et uskyldig offer | Paul Lereim

  • Paul Lereim, professor dr. med.
I dette tilfellet fikk Therese Johaug salvetuben i hånden av en lege vi alle stoler på. At hun da ikke selv kontrollerte hva som sto på tuben, bør det være forståelse for. Vi har med mennesker og ikke programmerte maskiner å gjøre, skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra høringen i dopingsaken mot Johaug.

Det er ikke doping når et sår blir behandlet av lege, med en salve som tilfeldigvis inneholder mikromengder av et anabolt steroid.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Høringene i Johaugsaken er avsluttet uten at noe vesentlig nytt er lagt frem. Sakens kjerne er at det er påvist små mengder av det anabole steroidet clostebol etter en rutineprøve i september.

Har hun bevisst dopet seg, eller er funnet en følge av sårbehandling på underleppen med en salve gitt av lege?

Feilaktig dom har forekommet

Min bakgrunn for å ha en mening om dette bunner i erfaring på området gjennom mange tiår.

Jeg har vært lege for det norske laget til vinter-OL seks ganger fra og med 1968 i Grenoble. Jeg har vært forbundslege for skøyter og ishockey og medlem av Medical Committee i Det internasjonale ishockeyforbundet og var en rekke ganger sjef for antidopingkontrollen i hockey-VM.

Paul Lereim.

Feilaktig dom og utestengelse har dessverre forekommet flere ganger. Det har blant annet gått ut over en hockeyspiller fra Østerrike og en skiskytter. Deres forbrytelse var at de var født med for høyt testosteronnivå (mannlig kjønnshormon). Dette ble senere oppklart, men skaden var skjedd. Å dømme en uskyldig er ille.

Sårbehandling som ikke er doping

Oddvar Brå forteller i et intervju at tabber kunne ha rammet ham selv (Dagbladet, 20. oktober 2016). «Jeg stolte hundre prosent på min lege. Dette kunne ha skjedd meg.»

Han er her inne på noe av det basale i arbeidet som laglege for idrettsutøvere, nemlig gjensidig tillit bygget på kompetanse og ansvar. Dette gjelder for all pasientbehandling.

Therese Johaug har i henhold til avisbilder vært plaget av munnsår i flere år. Denne gang fikk hun en salvetube av laglegen Fredrik Bendiksen, som hun med god grunn hadde full tillit til.

Da resultatet fra dopingtesten ble kjent, tok han øyeblikkelig det hele og fulle ansvar for det som var skjedd, som den hedersmann han er.

Doping er det når noen bevisst og systematisk bruker et prestasjonsfremmende stoff for å få bedre resultater i for eksempel idrett. Det er ikke doping når et sår blir behandlet av lege, med en salve som tilfeldigvis inneholder mikromengder av et anabolt steroid.

I reglene står det at en utøver er selv ansvarlig for hva en putter i seg og på seg.
I dette tilfellet fikk Therese Johaug salvetuben i hånden av en lege vi alle stoler på. At hun da ikke selv kontrollerte hva som sto på tuben, bør det være forståelse for.

Vi har med mennesker og ikke programmerte maskiner å gjøre. Dessuten må det anføres at de små mengder steroider som ble funnet i prøven, ikke har noen prestasjonsfremmende effekt.

Et uskyldig offer

Regler må vi ha, kanskje må de revideres, men det er fortsatt lov å bruke hodet.

Å skyte spurv med kanoner er en dårlig sport. Men paragrafrytterne kan være troendes til å tolke reglene på en måte som neppe er til det beste for utøverne.

I vanlige folks rettsoppfatning, inklusive undertegnedes, er Therese Johaug et uskyldig offer i denne saken.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Doping
  2. Therese Johaug
  3. Langrenn
  4. OL