Debatt

Kort sagt, onsdag 6. juni

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist

Skatteetaten og arbeidskriminalitet og en takk for gamlis-positivitet. Dette er dagens kortinnlegg!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Gi oss sanne tall, skattesjef Holte!

Når 90 prosent av innmeldte a-krimsaker i skatteetaten ikke handler om arbeidslivskriminalitet, er dette en skandale toppsjefen umulig kan snakke seg unna.

Leste jeg riktig?

Skattedirektør Hans Christian Holte svarer i Aftenposten 30. mai på min omtale av en intern rapport som evaluerer etatens innsats mot a-krim i samme avis 27. mai. Konklusjonen i rapporten er at innmeldte tall i etaten er fulle av feil. Kun ti prosent av sakene som havner i kategorien a-krim, hører hjemme der. Holte sier at dette ikke er juks med tall, men innrømmer at de sliter med å definere a-krim. Leste jeg riktig?

A-krim ble definert fra Regjeringens side allerede for tre år siden. At den underliggende etaten som utgjør en spydspiss i kampen mot a-krim fortsatt ikke har fått dette med seg, er mildt sagt en sensasjon. Holte skriver at de «må definere mer presist hva vi mener med ulike begreper innen a-krim….»

Som i andre bedrifter må ansatte i skatteetaten rettferdiggjøre bruk av sin tid. Man kan jo bare ane rekkevidden av at saker blir kategorisert feil. Jeg har fått mange telefoner fra folk innen etaten som bekrefter mine konklusjoner. Skattedirektøren skjønner neppe at han ved sitt innlegg kaster en håndgranat inn i sin egen etat.
Innlegget fra Holte fortsetter ved omtale av alt annet enn juks med tall.

Skattedirektøren avslutter med å kvesse sin penn og utfordrer meg på hva jeg mener er det viktigste tiltaket myndighetene bør sette i verk mot a-krim. Jeg er journalist, ikke rådgiver. Dessuten har du trolig fullt av presumptivt gode rådgivere rundt deg.

Ett råd

Jeg har ikke kommentert tiltakene i seg selv, bare tall i den interne rapporten. Et råd kan jeg likevel komme med: Gi oss sannheten og riktige tall. Det burde være grunnleggende. Som journalist har jeg bygget store deler av min karrière på å skrive om saker hvor skatteetaten har gjort en god jobb, som i drosjesvindelsaken og avsløring av kriminelle nettverk i byggebransjen. Nettopp av respekt for etatens viktige arbeid tar jeg denne debatten.

Einar Haakaas, journalist og forfatter av boken «Svartmaling – kriminelle bygger Norge»


Hurra for Sjøberg!

Noen overraskelser kommer når de skal! Søndag morgen med Aftenposten, latte og sol ute allerede klokken 6 om morgenen. En større lykke finnes ikke!
Tenker på damen på 82 år som jeg kom i prat med tidligere i uken. Samtalen begynte så bra, så tok bitterheten over. En lang triade av alt som var galt med både Gardermoen og mye annet i Samfunnet. Slik skal ikke jeg bli!

Er en ivrig leser av Si ;D. En uakademisk oppsummering/analyse konkluderes med at det jammen meg står dårlig til med de unge. De sliter med uoppnåelige mål. De har en aktivitetsplan som skal fullføres hver dag. Trene, jobbe, skolearbeid, venner, Facebook, Snapchat, Instagram, familie. Og helt sikkert mer. 24 timer holder ikke. Gud, gi de unge utvidet åpningstider for å leve, la et døgn bli 48 timer – så kan de også få tid til ingenting. Og bare surre litt rundt.

Så dagens gladmelding. En kronikk fra en positiv gamlis! Som ser med en snert av humor bakover på livet sitt. Født under krigen bak blendingsgardiner, lite materielt (sett fra dagens ståsted), men kronikkforfatter Sjøberg gir meg en følelse av trivsel. Ja – at han synes livet sitt der og da var helt ok. Lagom som svenskene sier. Det er ingen lang klagesang. Ingen tårer over samfunnet som ikke rydder opp på livsstien, men en konstaterer om at det livet han lever, har levd og skal leve – er fint!

Jeg smiler. Takk Svein Sjøberg for «Vi som traff planken»! Takk, Aftenposten, for gladkronikken. Send den til alle de unge som er perfeksjonister. Og kanskje også et par bitre eldre. Vi lærer hele livet – og en kursendring er på tide. For flere.

Gunn-Helen Øye, cand.polit./sosialantropolog

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Kort sagt