Debatt

Den lille mannen og Utlendingsnemnda

 • Vikram Kolmannskog

Jeg var en stund medlem i Utlendingsnemnda.

En dag skulle vi behandle saken til en asylsøker fra et asiatisk land. Allerede før han kom inn, sa nemndlederen at dette skulle nok gå raskt. Nemndlederen var jurist og snakket slik de gjør i Oslo vest. Så kom den lille mannen inn og satte seg ned overfor nemnda, tre autoritetspersoner. Han var analfabet. Han hadde vært traktorfører i hjemlandet. Vi forsøkte å stille noen spørsmål om hvorfor han måtte få beskyttelse, og han forsøkte å fortelle. Han snakket mye om sin kone som døde av sykdom. Hvor ensom han var. Han snakket mye om traktorer.

Mente han ikke var troverdig

Nemndlederen mente at han generelt sett ikke var troverdig. Jeg mente vi måtte ta hensyn til hans personlige forutsetninger, for eksempel at han var analfabet, når vi dømte historiefortellingen hans.

Vikram Kolmannskog Ida I. Bergstr�/Aftenposten

På et tidspunkt i hjemlandet hadde han reist inn til byen for å kjøpe noen nye traktordeler. Akkurat på den tiden var det et opprør i byen. Den lille mannen som skulle kjøpe traktordeler, ble fengslet. Myndighetene trodde ikke at han var der bare for å kjøpe traktordeler. Han ble mistenkt for å være en av opprørerne. Torturert. Tilfeldig og tragisk. Han snakket mye om sin kone og traktoren. Men myndighetene i hjemlandet trodde ikke på ham. Nemnda i Norge trodde heller ikke på ham. Jeg dissenterte.

Papirløs i Oslos gater

I går gikk jeg forbi et gatekjøkken i Oslo sentrum. Han hadde jobbet der mens han søkte asyl. Nå er han papirløs i Oslos gater. Og jeg er ikke lenger medlem av Utlendingsnemnda.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Utlendingsnemnda (UNE)

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Ulven skal kjeppjages fra politikken

 2. VERDEN

  Norske asylmyndigheter trodde ikke på Gülizer Tasdemir. Nå er hun dømt til 12 års fengsel i Tyrkia.

 3. VERDEN

  Norge avslo hennes asylsøknad og sendte henne hjem. Der ble hun sendt rett i fengsel.

 4. VERDEN

  Gulizar kastet ut av Norge. – Risikerte tortur.

 5. NORGE

  Farida (12) får ikke komme tilbake til Norge – støttespillerne raser mot UNE

 6. NORGE

  Ble utvist fra Storskog i 2015, havnet i Tyrkia. Nå er han tilbake til Norge