Debatt

Statsrådsposter deles ikke ut tilfeldig | George Gooding

  • George Gooding, samfunnsdebattant
Regjeringen Solberg på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet. Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), minister for høyere utdanning og forskning Iselin Nybø (V), eldreminister Åse Michaelsen (Frp), bistands- og utviklingsminister Nikolai Astrup (H), justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H), kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), helseminister Bent Høie (H), samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og olje- og energiminister Terje Søviknes.

Regjeringens manglende mangfold er et symptom på utfordringer blant innvandrerbefolkningen som ikke kan løses ved å jukse med tall.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Aftenposten anklager på lederplass statsministeren for at hun «heller ikke nå har funnet plass til en statsråd med minoritetsbakgrunn». Solberg ble også advart mot å «overse mennesker som ikke ligner en selv».

Blant de mange kronikkene om den «blendahvite» regjeringen var det kun ett faktum som ble brukt: at det i Norge er ca. 17 prosent med innvandrerbakgrunn. Man mener så at 3 av de 20 statsrådene burde hatt «synlig» innvandrerbakgrunn.

Et lite problem: Under 10 av de 17 prosentene er fra land med «synlige» minoriteter.

Innvandrerbefolkningen avviker sterkt fra den øvrige befolkningen på mange av parametrene som er relevante for hvem som kan bli statsråd.

Gjennomsnittsalderen for statsrådene våre er 47. Samtlige har tatt høyere utdanning og har mange års arbeidserfaring. I snitt har statsrådene våre hatt politiske verv i 25 år.

Den ikke-vestlige innvandrerbefolkningen preges av unge, arbeidsledige menn uten høyere utdanning. 1 av 10 ikke-vestlige innvandrere har bodd i Norge mer enn 20 år.

Aftenposten slo i desember 2017 fast at man må bruke sosioøkonomisk justerte tall for å sammenligne innvandrere med andre.

Hvis man justerer for relevante variabler i denne sammenhengen, kan vi faktisk ikke forvente en eneste statsråd med (ikke-vestlig) innvandrerbakgrunn i 2018.

Regjeringens manglende mangfold er et symptom på utfordringer blant innvandrerbefolkningen som ikke kan løses ved å jukse med tall.

Å fremstille statsrådsposter som en tilfeldig utdeling blant folket, undergraver innsatsen som vi krever av dem som blir det.