Rødt har en ansvarlig økonomisk politikk

  • Marie Sneve Martinussen
Rødts Marie Sneve Rasmussen presenterte i august partiets skatteopplegg for neste stortingsperiode (bildet).

Partiet har årlig lagt frem alternative statsbudsjetter som går i balanse – uten å bruke mer oljepenger enn regjeringen.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kommentator Andreas Slettholm frykter Rødts økonomiske politikk (Aftenposten 8. september). Han kan ta det med ro.

Rødt har en ansvarlig økonomisk politikk og har årlig lagt frem alternative statsbudsjetter som går i balanse – uten å bruke mer oljepenger enn regjeringen.

De er basert på beregninger fra Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. De er gjennomregnet og gjennomførbare, men skiller seg ut på ett punkt: Rødt har vist at det er mulig å føre en politikk for å få ned både ulikheten og utslippene og få til nye velferdssatsinger, som innfasing av gratis tannhelse.

Det som er uansvarlig, er å tviholde på skatteforliket fra de borgerlige, Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det vil frede skatterabatt for aksjeeierne og kutt for selskapsoverskudd.

I USA vil Joe Biden øke den nasjonale selskapsskatten. G20-landene har med støtte fra 130 land gått inn for en internasjonal minstesats. Selv Høyre har sagt at det nye skatteutvalget skal jobbe med disse «trendene».

Etter pandemien må vi omfordele fra dem som går i pluss, til dem som har tatt støyten. En bærekraftig velferdsstat må bygges opp, ikke skjæres ned. Det er det eneste ansvarlige å gjøre.