Debatt

Kort sagt, onsdag 23. mai

  • Redaksjonen

I dagens kortinnlegg skriver Erling S. Lorentzen om Norges forsvar

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Føler vi oss trygge?

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

I kronikken «Hvor ble det av den politiske samtalen» analyserer professor Einar Lie politikernes ansvar, uten å nevne med et eneste ord Norges viktigste sak: Norges Forsvar.

Det norske folk, det vil si, hver eneste en av oss, er avhengig av at Norge er et fritt land, enten vi har den ene eller andre politiske oppfatning! Er vi beroliget med politikernes ivaretagelse av Norges forsvar.

Jeg tillater meg å tro at Russland ikke ønsker å starte en ny verdenskrig. Det samme med Kina. Nord-Korea har vist en positiv utvikling. Iran sluttet en avtale for få år siden med Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Kina, Russland, som Iran ønsker å opprettholde, hvis mulig.

Dette er beroligende, men ingen av oss føler trygghet. Vi kan stå overfor en ny verdenskrig «i morgen!»
Hvis det skjer, kan vi være sikre på en ting, Russland vil kjempe for å sikre seg kontroll over Norge.

Det er ikke det at russerne ikke liker oss nordmenn, men Norge er mer strategisk viktig for Russland enn noe annet land i Europa. NATO, med eller uten USA, vil gjøre hva det kan for å komme Russland i forkjøpet, men det er bare vi selv som kan forsvare landet vårt, lenge nok til at angrepet blir for «dyrt» for Russland.
Det er dette våre politikere – fra alle partiene – må se i øynene og samles om. Helt uavhengig av politisk innstilling. Det er å forsvare Norge det gjelder.

I 1940 så Hitler Norges strategiske viktighet og måtte holde over 300.000 menn i Norge for å sikre sin okkupasjon. Det argumenteres med at en ny krig vil bli helt annerledes enn Annen Verdenskrig. Ja, det kan alle være enige i, men å forhindre at vårt land blir okkupert, det må vi alle kjempe for. Dette må våre politikere se i øynene, hvilket parti de enn tilhører.

Alle må være klar over at Forsvaret som det er nå er for svakt til å forhindre at Russland tar kontroll over landet vårt få uker etter at en ny verdenskrig bryter løs. NATO er bra, men Tysklands soldater vil forsvare Tyskland, britene vil forsvare De britiske øyer, polakker vil forsvare Polen, osv.
Norge må ta ansvar for sitt eget forsvar hurtigst mulig, ikke – som det «passer» våre politikere – over flere år!

Erling S. Lorentzen


Les mer om

  1. Kort sagt
  2. Russland
  3. Norge
  4. Forsvarspolitikk