Vi vil ha en «aktivitetslov» i skolen | Hadia Tajik og Ingvild Kjerkol

Vi er ikke redde for å komme i konflikt med dem som mener forslaget vårt går for langt, skriver Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Ingvild Kjerkol.

Er våre dårligste vaner i ferd med å gå i arv?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Vi har hørt det før: stillesitting er en av vår tids største samfunnsutfordringer. Det er dokumentert i rapport etter rapport. De fleste av oss merker selv på kroppen at vi sitter for mye og beveger oss for lite. Men rapportene har ikke fått oss til å flytte på oss. Pilene peker fortsatt i samme negative retning.

Nå har vi kommet så langt at voksne nordmenn ifølge Helsedirektoratet bruker 60 prosent av våken tid på å sitte eller være i ro. De dårlige vanene er vonde å vende. Kanskje klarer vi ikke å gjøre noe med de voksnes stillesitting. Verre er det at vi er i ferd med å overføre de dårlige vanene til neste generasjon. 15-åringer er nå mindre aktive enn 70-åringer.

Derfor skal vi ta varslet fra Caroline Graham Hansen og Mats Møller Dæhli, to av Norges fremste fotballspillere, på alvor.

Hadia Tajik er nestleder i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson, også i Arbeiderpartiet.

Drastisk forslag om aktivitet

I Aftenposten 22. mai skriver de at «utfordringen med inaktivitet, overvekt og søvnmangel er blitt så stor at myndighetene alene ikke sitter på løsningen». Det er vi helt enige i. Men selv om vi har en regjering som holder seg i ro, er det ingen grunn til at ikke myndighetene også skal være aktive i kampen mot stillesitting.

Faksimile Aftenposten 22. mai.

Røykeloven var viktig for folkehelsen i Norge. Arbeiderpartiet vil ha en «aktivitetslov» i skolen, som sikrer at elever får være fysisk aktiv minst én time hver dag. Det garanterer at Helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet overholdes for alle norske barn og unge.

Nå har vi sammen med SV, Senterpartiet og KrF dannet flertall for forslaget på Stortinget. Det til høylytte protester fra høyrepartiene.

Les også

Studie: Antallet ekstremt overvektige verden over vil øke kraftig

Voksengenerasjonen må være modig

Vi erkjenner at forslaget vårt er drastisk.

Det legger føringer for skoledagens innhold og det tvinger elever ut av klasserommene. Men vi er ikke redde for å komme i konflikt med dem som mener vi går for langt. Til det er problemet altfor stort. Nå må voksengenerasjonen være modige på barnas vegne.

For bare barn får beveget seg litt øker pulsen, blodtrykket, energiforbruket og muskelkraften. Det gjør det lettere å konsentrere seg og lettere å skape samhold i klassen. Men det kan også gjøre det lettere å lære, spesielt for de barna som lærer bedre når de beveger seg enn når de sitter stille.

I en tid der det som skjer på skjermen blir stadig mer oppslukende, er det lett å glemme at menneskekroppen egentlig er skapt for bevegelse. La oss sørge for at voksengenerasjonens stillesitting ikke går i arv.