Debatt

Vi vil ha en «aktivitetslov» i skolen | Hadia Tajik og Ingvild Kjerkol

 • Hadia Tajik
  Stortingsrepresentant og nestleder i Arbeiderpartiet
 • Ingvild Kjerkol
  helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

Vi er ikke redde for å komme i konflikt med dem som mener forslaget vårt går for langt, skriver Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Ingvild Kjerkol. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Er våre dårligste vaner i ferd med å gå i arv?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Foto: Signe Dons

Foto: PETER MYDSKE

Vi har hørt det før: stillesitting er en av vår tids største samfunnsutfordringer. Det er dokumentert i rapport etter rapport. De fleste av oss merker selv på kroppen at vi sitter for mye og beveger oss for lite. Men rapportene har ikke fått oss til å flytte på oss. Pilene peker fortsatt i samme negative retning.

Nå har vi kommet så langt at voksne nordmenn ifølge Helsedirektoratet bruker 60 prosent av våken tid på å sitte eller være i ro. De dårlige vanene er vonde å vende. Kanskje klarer vi ikke å gjøre noe med de voksnes stillesitting. Verre er det at vi er i ferd med å overføre de dårlige vanene til neste generasjon. 15-åringer er nå mindre aktive enn 70-åringer.

Derfor skal vi ta varslet fra Caroline Graham Hansen og Mats Møller Dæhli, to av Norges fremste fotballspillere, på alvor.

Hadia Tajik er nestleder i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson, også i Arbeiderpartiet. Foto: Signe Dons/Peter Mydske

Drastisk forslag om aktivitet

I Aftenposten 22. mai skriver de at «utfordringen med inaktivitet, overvekt og søvnmangel er blitt så stor at myndighetene alene ikke sitter på løsningen». Det er vi helt enige i. Men selv om vi har en regjering som holder seg i ro, er det ingen grunn til at ikke myndighetene også skal være aktive i kampen mot stillesitting.

Faksimile Aftenposten 22. mai.

Røykeloven var viktig for folkehelsen i Norge. Arbeiderpartiet vil ha en «aktivitetslov» i skolen, som sikrer at elever får være fysisk aktiv minst én time hver dag. Det garanterer at Helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet overholdes for alle norske barn og unge.

Nå har vi sammen med SV, Senterpartiet og KrF dannet flertall for forslaget på Stortinget. Det til høylytte protester fra høyrepartiene.

Les også

Studie: Antallet ekstremt overvektige verden over vil øke kraftig

Voksengenerasjonen må være modig

Vi erkjenner at forslaget vårt er drastisk.

Det legger føringer for skoledagens innhold og det tvinger elever ut av klasserommene. Men vi er ikke redde for å komme i konflikt med dem som mener vi går for langt. Til det er problemet altfor stort. Nå må voksengenerasjonen være modige på barnas vegne.

For bare barn får beveget seg litt øker pulsen, blodtrykket, energiforbruket og muskelkraften. Det gjør det lettere å konsentrere seg og lettere å skape samhold i klassen. Men det kan også gjøre det lettere å lære, spesielt for de barna som lærer bedre når de beveger seg enn når de sitter stille.

I en tid der det som skjer på skjermen blir stadig mer oppslukende, er det lett å glemme at menneskekroppen egentlig er skapt for bevegelse. La oss sørge for at voksengenerasjonens stillesitting ikke går i arv.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Folkehelse
 2. Barn og unge
 3. Mats Møller Dæhli
 4. Caroline Graham Hansen
 5. Overvekt

Flere artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  I 13 år har aktivitetsnivået til barn og unge stått stille: – Et resultat av manglende vilje

 2. FORELDRELIV
  Publisert:

  Ny studie viser at fire av fem ungdommer ikke var aktive nok på hjemmeskole. Lege: – Bekymret for at dette vil sette varige spor.

 3. SPREK
  Publisert:

  Forsker refser Regjeringens nye beslutning: – Et svik mot alle skolebarn

 4. SPREK
  Publisert:

  Vil du få barna i fysisk aktivitet? Her er 22 tips etter alder

 5. SPREK
  Publisert:

  Ny studie: Slik kan fysisk aktive barn få bedre helse som voksne

 6. DEBATT
  Publisert:

  Norske 15-åringer er mindre aktive enn 70-åringer!