Debatt

Kort sagt, torsdag 13. desember

 • Debattredaksjonen

NRK-serien om Orderud-saken. Aftenpostens kåring av årets beste bøker. Antisemittismen og de norske jødene. Dette er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Mord til søndagskaffen»

På kommentarplass i Aftenposten 8. desember spør Harald Stanghelle om opptak fra rettssaken brukt i VG/NRKs «true crime»-serie om Orderud-saken, kan påvirke fremtidige rettssaker. Kan den også påvirke behandlingen av Tore Sandbergs gjenopptagelsesbegjæring på vegne av Per og Veronica Orderud? Puslespillbitene ble lagt på plass «i et forsøk på å få dem til å stemme». Bitene stemte altså ikke med Stanghelles overbevisning om at løsningen ligger i ekteparets kamp for gården.

Å knytte drapene til Anne Paust og attentatene året før, mener han er å falle for «konspiratoriske fristelser». Hva da med rettens påstand om at «ekteparet (Orderud) etter hvert så drap som en løsning» og at «attentatforsøkene mot ekteparet Paust passer godt inn i dette bildet.»? Påstanden om at både terroranslag og trippeldrap utgjorde ett og samme firer-komplott, anført av Per og Veronica, viste seg å være en uholdbar konspirasjonsteori.

Statsadvokaten i Fritz Moen-saken mente politiets arbeid var en garanti for rettssikkerheten. Stanghelle minnet oss da om at dette arbeidet, tvert imot, var en garanti for to justismord. Lykkes Sandberg i å rokke ved Orderud-dommen, risikerer Stanghelle å få sin søndagskaffe i vrangstrupen!

Ebbe Ording, tidligere journalist i NRK Brennpunkt


Årets beste bøker?

I Aftenposten K har man listet opp dem som «står bak årets beste bøker».
Da mener jeg man har oversett to ting: Etter alle oppslagene, både i NRK og her i avisen, må man virkelig være i tvil om Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» kan karakteriseres som ... god.

I oppslaget er ikke nevnt (!) boken som fikk Brageprisen i år, i kategorien skjønnlitteratur: Tore Kvævens Når landet mørknar. Boken er imidlertid en av årets store anmelderfavoritter og har bare fått femmere og seksere.
Med hvilke øyne leser man bøker i Aftenposten?

Marte Michelet har høy kjendisfaktor. Tore Kvæven skriver på nynorsk.
Er det en sammenheng her, i litteraturkritikerstaben?

Sissel Åkre, Valle i Setesdal


Jøder på ut- eller innsiden av det norske?

Historiker Ole Kristian Grimnes skriver 9. desember om antisemittismen og de norske jødene i mellomkrigstiden:

«Men en slik avstand (til majoriteten) ville det vært i alle tilfeller. Jødene adskilte seg fra flertallet både religiøst, språklig og kulturelt. De var førstegenerasjons innvandrere som langt fra var integrert i det norske samfunnet. Det var deres barn som for alvor begynte på prosessen som førte jødene dit de er i dag, en godt integrert minoritet med en dobbelt identitet, norsk så vel som jødisk.»

Jødene ventet ikke på neste generasjon eller hjelp fra staten, men stupte med iver ut i å integrere seg i det norske samfunnet. Min morfar kom til Norge før 1900 og var typisk. Han leste de norske forfatterne høyt idet han sa: «Barn! Dere skal kunne litteraturen i landet dere bor!»

Det er skummelt hvordan Grimnes her, om enn med velmente ord, plasserer jøder på utsiden av det norske, den gangen og i dag. Jeg har ikke noen dobbelt identitet, mer enn andre nordmenn. Jeg er norsk jøde. På samme måte som Grimnes er norsk og (antagelig) kristen. Indirekte gjør han jødene medskyldige i antisemittismen i mellomkrigstiden. Det er trist.

Jan Benj. Rødner, Oslo


 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Årets beste
 2. Harald Stanghelle
 3. Antisemittisme
 4. Debatt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Lars Grønnerød (61), en av de fire dømte i Orderud-saken, er død

 2. NORGE

  Kripos har startet undersøkelse av mulig Orderud-våpen

 3. KOMMENTAR

  Stanghelle om de problematiske bildene i NRKs Orderud-dokumentar

 4. DEBATT

  Den moraliserende historieskriver

 5. DEBATT

  Vi er barn av en av motstandsmennene i Marte Michelets bok. Hennes historiefortelling er falsk.

 6. KULTUR

  Hjemmefronten visste at norske jøder skulle arresteres. Marte Michelet spør hvorfor det ikke ble slått alarm.