Debatt

Joda, Hamsun er verdt å markere! | Alvhild Dvergsdal

 • Alvhild Dvergsdal
  Alvhild Dvergsdal
  Fag- og forskningsleder, Hamsunsenteret
I år er det 100 år siden Knut Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur.

Hamsun-produksjoner må markedsføres på tydelige måter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Nei, hva skal man si overfor et så underlig grep å avskrive Hamsun-markeringer og nobeljubileumsarrangementer som trivialiserende uten at man har opplevd dem, før de er holdt!

Alvhild Dvergsdal er fag- og forskningsleder ved Hamsunsenteret.

Forfatter og doktor i litteraturvitenskap Frode Saugestad har imidlertid rett i at hundreårsjubileum for Hamsuns nobelpris er verdt å markere, ikke minst i hovedstaden, på tydelige og interessante måter. Han påpeker med rette at Hamsun som forfatter i verdenslitteraturformat ikke må glemmes, og gir eksempler på interessante innfallsvinkler.

Berøringsangst

Og ikke minst: Hamsun-produksjoner må markedsføres på tydelige måter, like tydelig som alt annet man har på programmet.

Saugestad griper muligens fatt i en berøringsangst, en frykt for å provosere i det offisielle Norge som kan føre til at man gjemmer Hamsun bort – ja gjør ham til en litterær fotnote. Det er selvmotsigende, og vi er enige: Velger man først å sette Hamsun på plakaten, så ta dette fyrverkeriet av en forfatter inn hovedinngangen!

I forlengelsen av Saugestads innlegg og ønsket om flere ambisiøse, Hamsun-relaterte arrangementer, vil vi gjerne formidle et ønske fra kultursenter- og museums-Norge, uavhengig av geografisk plassering: Kom og anmeld våre produksjoner, våre nye utstillinger, arrangementer, skoleopplegg og guiding på linje med andre kultur- og opplevelsesprodukter.

Vi trenger grundige, velvillige, men kritiske, klartenkte anmeldelser. De seriøse anmeldelsene vi har fått, er vi veldig glade for, og de er lest med stor interesse.

Hamsunske arrangementer

Hamsunsenteret ønsker Frode Saugestad og alle andre Hamsun-kjennere fra fjern og nær, sammen med Hamsun-ukjente og generelt alle eventyrlystne og nysgjerrige mennesker, hjertelig velkommen til å dukke opp på hamsunske arrangementer og opplevelser i provinsene:

I sommer, i høst, og den 10. desember. Sjekk gjerne senterets program for Hamsundagene 2020. Kanskje vil du få et Hamsun-møte for livet? Vi står støtt og gleder oss til å møte dere!

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les også

 1. Hvorfor feirer vi ikke Hamsun? | Frode Saugestad

 2. Hvorfor feires ikke Hamsun mer i Norge? Svaret er Hamsuns politiske rolle og standpunkt. | Alvhild Dvergsdal

 3. Årets markeringer er kun en trivialisering av Hamsuns litteratur | Frode Saugestad

Les mer om

 1. Knut Hamsun
 2. Utstillinger