Debatt

Uten eksamen frykter jeg at innsatsen kollapser | Karoline Torkildsen

 • Karoline Torkildsen
  Lektor, Osloskolen. Medlem, utdanningspolitisk utvalg, Norsk Lektorlag

Kunnskapsminister Guri Melby (V) meldte onsdag at skriftlig eksamen for elever i grunnskolen og videregående avlyses (bildet er fra en tidligere pressekonferanse). Lise Åserud/NTB scanpix

Ikke avlys muntlig eksamen også, Guri Melby!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Mine 150 elever, mange i VG3, møter meg nå gjennom en skjerm. Hvordan hjelper vi disse best med overgangen til voksenlivet? Unntakstilstanden har snudd mye, men hverdagen kommer tilbake.

I Si ;D 20. mars hevder ungdomsrådene at kunnskapsminister Guri Melby bør avlyse årets eksamener. Smitterisiko og varierende undervisningskvalitet i «hjemmeskolen» kan påvirke elevene negativt.

Jeg forstår argumentene, men vil likevel nyansere bildet, så Melby kan ta en veloverveid avgjørelse.

En del liker skippertak

Mange elever jobber jevnt og trutt, men en del liker skippertak også. De fleste lander på bena til slutt, enten ved å ta seg selv i nakken eller etter mas hjemme og fra lærere. Veldig mange kommer igjennom med et konkret mål å jobbe mot.

Eksamen trekkes tilfeldig, og dette blir en viktig motivator når lysten til å stå på ikke alltid er til stede. Hva skjer hvis elever overlatt til en skjerm hjemme, også mister dette målet å jobbe mot?

For avgangselever er det viktig med én felles standard for vurdering når de forlater skolen. Eksamen fungerer både motiverende for elever og korrigerende for lærere.

Den bidrar til fellesskolen; alle skal igjennom det samme og vurderes likt før vitnemålet er klart. Det er mer rettferdig enn ulik praksis for standpunktkarakterer når skolene er stengt.

Les også

Eksamener avlyses i grunnskolen og på videregående

Et felles mål

Guri Melby meldte onsdag at skriftlig eksamen for elever i ungdomsskolen og videregående avlyses. Muntlig eksamen er det ennå ikke tatt stilling til. Den bør beholdes.

Det er ikke tungtveiende grunner til ikke å gi avgangselevene i det minste muntlig eksamen. Mye av pensum i avgangsfag er som regel gjennomgått i tiden før påske. Eksamen kan tilpasses ved å justere litt ned på hvor mye som testes. Uten dette målet frykter jeg at innsatsen i «hjemmeskolen» for mange kollapser fullstendig.

Det å være motivert til noe er ikke det samme som å ha lyst til noe. Eksamen kan være skremmende. Likevel, et felles mål for alle som sliter med motivasjonen, kan være helt avgjørende for at vi får med oss alle dem som ellers trenger hjelp til å fullføre.

Så snart helsemyndighetene kan åpne skolene, bør eksamen for avgangskullet prioriteres. Flinke og strukturerte elever lander alltid på bena, men hva med alle de andre?

 1. Les også

  Si ;D-innlegg: Ikke alle greier å lære uten fysisk oppfølging

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Eksamen
 3. Koronaviruset
 4. Guri Melby
 5. Videregående skole

Koronaviruset

 1. NORGE

  Nakstad svarer: Dra på høstferie med god samvittighet

 2. NORGE

  Dette er landets fremste smittejegere. De har hjulpet kommunene med 52 utbrudd på syv uker.

 3. NORGE

  Forskerne oppdager stadig flere varianter av viruset. Hva betyr det?

 4. VERDEN

  Ny dansk koronastudie viser overraskende tall

 5. KOMMENTAR

  Smitten øker. Myndighetene mumler om en app. Igjen.

 6. NORGE

  Utviklingen i Oslo bekymrer helsemyndighetene