Debatt

Klimaalvoret har sunket inn | Vidar Helgesen

  • Vidar Helgesen (H), klima- og miljøminister
USAs president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping fikk enorm oppmerksomhet da de formelt sluttet seg til Parisavtalen om klima tidligere denne måneden.

Vi er vitne til et politisk taktskifte om klimautfordringen på den internasjonale arenaen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I dag har FN en stor markering av at land som USA, Kina og Norge har sluttet seg til Parisavtalen. Men avtalen blir først epokegjørende når den settes den ut i livet.

Vidar Helgesen, klima- og miljøminister (H)

USAs president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping fikk enorm oppmerksomhet da de formelt sluttet seg til Parisavtalen om klima tidligere denne måneden. At USA og Kina vil samarbeide tett om klimaspørsmål fremover, er oppmuntrende.

Norge var blant de første til å ratifisere. Men for at Parisavtalen skal tre i kraft, må land som tilsammen står for ytterligere 16 prosent av verdens utslipp, slutte seg til. Store land som Japan, Brasil, Canada, Mexico, Australia og Indonesia har sagt de står for tur i år. India kommer trolig på banen neste år.

Stegvis mot målet

I dag er statsminister Erna Solberg og jeg til stede under en stor markering i FNs hovedforsamling i New York for landene som har ratifisert. Vi er vitne til et politisk taktskifte om klimautfordringen på den internasjonale arenaen.

Norge vil under Parisavtalen kutte utslippene i 2030 med 40 prosent sammenlignet med 1990. Vi vil nå dette målet sammen med EU.

Avtalen er ikke perfekt. Når alle verdens land skal bli enige om en avtale, kan vi ikke ha det perfekte som standard. Vi må steg for steg nærme oss målet om at temperaturstigningen skal begrenses til godt under to grader, og helst ned mot en og en halv grad, over førindustrielt nivå. Det at nå flere og flere av verdens land ratifiserer Parisavtalen, er svært oppmuntrende.

Følg og delta i debatten hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Her kan du lese mer om Parisavtalen:

Les også

  1. Stortinget sier ja til klimaavtalen fra Paris

  2. Dette betyr klimaavtalen i Paris for Norge

Les mer om

  1. Klima- og miljødepartementet
  2. Klimapolitikk
  3. FN