Debatt

Rakettsystemet HIMARS til Norge?

  • John Berg
    John Berg
    Major (R), forsvarsanalytiker
Major (R) John Berg er spent på å se om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sine analyser om bruk av rakettsystemet HIMARS vil bli hørt. På bildet ser du et missil skytes ut fra en M142 HIMARS på ukjent sted i Ukraina den 24. juni.

Krigen i Ukraina må få Stortinget til å snu om nye stridsvogner til Hæren.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Russlands president Vladimir Putin raser mens ukrainerne mener at det mobile rakettsystemet HIMARS kan snu krigen. Det skriver korrespondent Gina Grieg Riisnæs i Aftenposten 27. juli, i en av sine fremragende reportasjer. I Norge har det gjennom flere år gått langt under radaren at HIMARS står sentralt i den hardeste debatten i manns minne i Forsvarets fagtidsskrifter.

Modernisering av hæren

Dessuten fremholder Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i sitt innspill til
siste langtidsplan det tidligere forsvarssjef Sverre Diesen står for i debatten, at dagens mekaniserte konsept med stridsvogner som et hovedvåpen er urealistisk. FFI peker på en løsning med langtrekkende presisjonsild som HIMARS.

Diesens motstandere i debatten er det tradisjonelle pansermiljøet som tviholder på stridsvognene vi nå ser bli smadret av presisjonsild i Ukraina. Tross at de ikke klarer å godtgjøre hvordan stridsvogner overhodet skal klare å gripe inn på riktig sted i vårt vanskelige terreng og med våre lange avstander og få veier, har de klart å få Stortinget med seg.

Forskningspolitisk ansvar

Stortinget har gått for nye stridsvogner for 19 milliarder kroner. Dette vil trekke med seg ytterligere investeringer i foreldet struktur, og det blir ikke nok penger til HIMARS og annen modernisme. Norge blir akterutseilt, og Putin vil gni seg i hendene.

Det skal bli interessant å se om det finnes en forsvarspolitiker i Norge som nå vil blåse i trompeten og kreve at FFI, med sine meget grundige analyser, blir hørt.


Oppdatert mandag 1. august:

I den første versjonen av dette innlegget ble det i et avsnitt gitt inntrykk av at Sverre Diesen har kritisert den forestående anskaffelsen av stridsvogner til Hæren som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og på vegne av instituttet. Dette stemmer ikke. Diesen har ikke arbeidet med dette spørsmålet på FFI. Han har ikke ytret seg om dette som FFI-ansatt, kun som tidligere forsvarssjef.

Berg ble gjort oppmerksom på dette av Diesen før publisering og sendte en ny og korrekt versjon av sitt innlegg til Aftenposten. På grunn av en misforståelse i debattredaksjonen ble dette konkrete avsnittet dessverre likevel publisert.


  • Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Forsvaret
  2. Krig
  3. Ukraina
  4. Russland