Nå har vi henne!

I et intervju med Aftenposten sa avdelingsdirektør Stina Högkvist (bildet) at Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» er et kolonialistisk bilde. Uttalelsen vakte reaksjoner.

Ekkokamre har en egen dynamikk. Mennesket Stina Högkvist blir borte i støyen.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg kan forestille meg hvordan det er å være Nasjonalsmuseets Stina Högkvist etter debatten rundt Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika». For omtrent 20 år siden var jeg i en lignende situasjon. Jeg gjorde noen valg i min daværende jobb som skapte stor medieoppmerksomhet, satte mine medarbeidere i en umulig situasjon og min arbeidsplass’ renommé i spill.

Jeg ryddet opp raskt, men skaden var skjedd. I én uke var jeg, etter datidens målestokk, jaget vilt.

Selvsagt var det medienes ansvar å ta opp saken, og det var mitt ansvar å stå i stormen. Men i dagens medievirkelighet er det ikke sikkert jeg hadde kommet meg oppreist gjennom helvetesuken.

Da som nå ligger ballen ofte i corner, og damen blir målet. Dette har jeg tenkt på mens debatten om Christian Krohgs bilde tok fyr i sosiale medier – en virtuell verden som ikke er skapt for saklig debatt.

Ekkokamre har en egen dynamikk. Det er lett å sette seg ved tastaturet, det er mange vittigperer der og ute, og mange viktigperer. Mennesket Stina blir borte i støyen.

Noen få velbegrunnede ytringer, kronikker og meningsinnlegg står seg, men det ble mye lett forkledd personhets og selvgodhet i kommentarfeltene.

Ett vet vi nå når debatten går inn i smulere farvann: Krohgs bilde har ikke «alltid» hengt sentralt i Nasjonalmuseet, og Högkvist vet for alltid at hun er en udugelig svenske i Norge. Der fikk vi henne.