Debatt

Østfold - det glemte fylket | Thor Edquist

 • Thor Edquist, ordfører (H) Halden

PRIVAT

Vi faller på utsiden av nær sagt alle ordninger.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ingen andre fylker i Norge har gjort slike oppofrelser for konge og fedreland somØstfold. Det var her man gikk til krig for, og fikk stadfestet, Grunnloven, og det var her den svenske krigsmakten ble knust for godt. Ja, i Halden brant man til og med ned sin egen by for å jage svenskene ut, og Østfold fikk med det den eneste norske byen (Fredrikshald i 4. vers), som er nevnt i vårnasjonalsang.

Østfold har vært industrifylket fremfor noen i Norge. Landets første moderne industribedrift, Bomullsspinneriet, ble startet av Mads Wiel allerede i 1813. Det kan skrives en hel bok om alt Østfold, som porten til Europa, var først med. Vi har mye å være stolte av her i dette vakre fylket.

Men vår historie som landets ledende indstrifylke har også en pris som vi betaler dyrt for hver eneste dag, for vi er virkelig Norges glemte fylke.

Likeverdige tjenester

Inntektssystemets hensikt har som mål at det skal være likeverdige tjenester i hele landet. Det skal dekke kommunenes utgifter og jevne ut skatteinntekter.

Og det fungerer for de fleste, bortsett fra Østfold. Det glemte fylket. Man kan godt si at det kan se ut som om de rike kommunene i Norge skal bli rikere, mens vårt fylke skal vi bli enda fattigere enn det er.

Fredriksten festning er nasjonal grensevakt, regional kulturarena og turistattraksjon. I fjor besøkte over 400.000 mennesker festningen hvor noen av de mest dramatiske og blodige hendelser i norsk krigshistorie har funnet sted, blant annet svenskekongen Karl 12.s fall i 1718. Uglum Morten

For vi faller på utsiden av nær sagt alle ordninger. Vi er for eksempel ikke langt nok fra Oslo til å få distriktstilskudd, og vi vokser ikke nok til å få veksttilskudd.

Ja, vi blir til og med trukket i barnehagetilskuddet fordi vår fortid som Norges ledende industrifylke gjør at vi den dag i dag sliter med lavt utdannelsesnivå.

Selv om det motsatte burde vært tilfelle, vi burde fått mer, for å kunne ha mulighet til å løfte nettopp nivået på den gjennomsnittlige utdannelsen opp og ta igjen det tapte.

Lav skatteinngang

Inntektsskatten som kommunene får sier mye om lønnsnivå og kjøpekraft.

Med utjevning ligger Østfold-kommunene nå på ca. 96 prosent av snittet i Norge.

Gjennomsnittet for det som blir betegnet som krisefylket Rogaland lå i den samme perioden på hele 104,1 prosent av landsgjennomsnittet. Stavanger lå på 136,6 prosent, Bergen på 107,6 prosent og Oslo på 127 prosent.

 • Les også: Enige om ekstra millioner mot ledighet - på sørvestlandet.

Det står spesifikt i avtalen til nytt inntektssystem mellom Høyre, Frp og Venstre at «det skal utredes en modell der storbytilskuddet tildeles etter flere kriterier enn antall innbyggere. I den forbindelse skal det særlig vurderes hvordan tilskuddet kan styrke storbyer som særlig rammes av oljeprisfall og omstilling i økonomien, herunder Stavanger og Bergen».

Hva med Fredrikstad som ligger på 84,4 prosent? Eller Sarpsborg med sine 80,9 prosent? Når skal vårt fylke få mulighet til å komme opp på nivå med de kommuner og landsdeler som Regjeringen i dag anser fortsatt bør få storbytilskudd som krisetilskudd, men som tross alt har mye, mye bedre skatteinngang enn oss i Østfold?

Krise siden Karl 12. ble skutt

Hvis kommuner som ligger på 110 prosent og mer av gjennomsnittet betraktes som krisekommuner, ja, da har det vært krise i Østfold helt siden Karl 12. ble skutt på Fredriksten i 1718!

Og det uten at noe er gjort fra nasjonale myndigheter for å sørge for at det er noenlunde like økonomiske forutsetninger, for både skolebarn og gamle, i Østfold, sammenlignet med resten av landet.

Og nå ligger også utjevningsmodellen i faresonen. Den kan nå vurderes for hvert år.

En endring her vil igjen kunne ramme Østfold spesielt hardt, fordi vårt utgangspunkt er så lavt.

Østfold-benkens viktigste oppgave for hjemfylket bør være å opptre samlet på Stortinget for virkelig å få frem ovennevnte skjevheter. For vi har i altfor mange år avfunnet oss med vår skjebne uten en samlet innsats for å bli hørt.

Og det viktigste av alt: Få Østfold frem fra glemselen!


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Østfold kommer dårlig ut på enkelte statistikker:

 1. Les også

  Flyplassen som ikke var flyvedyktig

Les mer om

 1. Europa
 2. Østfold
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Norske kommuner redder Grimstad fra kraftsmell

 2. BOLIG

  Prisvekst i Kristiansand: Prisene stiger mer enn i Bergen, Trondheim og Stavanger

 3. POLITIKK

  Siv Jensen med spark til Oslo Høyre: – Hele eiendomsskatten i Oslo bør fjernes i rekordfart

 4. POLITIKK

  Her er Senterpartiets fem krav til krisepakken

 5. BOLIG

  Her må du punge ut 85.000 kroner for én kvadratmeter

 6. NORGE

  I denne pendlerkommunen selges boligene enda raskere enn i Oslo