Debatt

For meg er Kjetil Rolness en grunn til å holde seg langt unna den offentlige debatten | Christopher Bratt

  • Christopher Bratt Statistisk Analyse, Norge, forsker, Universtetet i Kent, Storbritannia
Kjetil Rolness har fått Gullpennen for blant annet akademisk etterrettelighet.

Jeg er enig i at Kjetil Rolness kan være slående, selv om jeg hadde foretrukket at han var mindre av nettopp det: slående.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Riksmålsforbundet har hedret Kjetil Rolness med Gullpennen, etter at Rolness nå i lengre tid har uttrykt seg kritisk til personer med innvandrerbakgrunn.

I sin begrunnelse skriver Riksmålsforbundet at Rolness «kombinerer akademisk etterrettelighet med en slående, velformulert retorikk». Jeg er enig i at Rolness kan være leken og god med ord. Jeg er også enig i at han kan være slående, selv om jeg hadde foretrukket at han var mindre av nettopp det: slående.

Fordommer løper foran og leter etter argumenter

Aldri har jeg sett på Rolness' innlegg som uttrykk for akademisk etterrettelighet. Man skal tåle å snakke om det ubehagelige, ikke sant? Ja. Men hvis våre egne fordommer eller vår frykt får løpe foran og lete etter argumenter, er vi langt fra akademisk etterrettelige.

Christopher Bratt driver Statistisk Analyse og er forsker ved universitetet i Kent.

En åpen og søkende, fordomsfri diskusjon om fordeler, ulemper og problemer ved innvandring hadde vært velkommen, også om kvinnesynet blant en del innvandrergrupper.

Samtidig burde denne debatten vært mye mer orientert mot løsninger. Ensidig kritikk mot «de andre» vil øke motsetninger og radikalisering i begge leirer.

Mediene domineres av hissige med spiss penn

Videre burde debatten også omfattet et kritisk blikk på oss selv, både våre fordommer og ubehagelige sider ved vår egen kultur. Men i Norge domineres mediene av noen få personer med spiss penn og hissig gemytt. De andre har en tendens til å holde seg unna.

Jeg er blant dem som forsker på noen av de forholdene Rolness uttaler seg om. Men jeg er taus, som så mange andre som har akademisk bakgrunn for å drøfte emnet.

Nå har Riksmålsforbundet hedret en skribent som «akademisk etterrettelig», mens akademikere som arbeider på feltet blir påfallende spake i den tabloidiserte debatten. Feigt? Sikkert.

Men for meg personlig er Kjetil Rolness en grunn til å holde meg langt unna den offentlige debatten, nettopp fordi jeg savner den akademiske etterretteligheten.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les relaterte debattinnlegg her:

Les også

  1. En rapport fra innvandringsdebatten | Elin Ørjasæter

  2. Henger voldtekt og innvandring sammen? | Nina Kristiansen

  3. Mer uviten om voldtekt og seksuelle overgrep | Kjetil Rolness

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Fordommer
  2. Innvandring
  3. Flyktningpolitikk