Debatt

Tillat eggdonasjon | Jan Arild Snoen

  • Jan Arild Snoen
    Jan Arild Snoen
    Spaltist
afp000603275-Mh4JgpqokK.jpg

Dersom Høyre vil være et moderne parti, kan det ikke dilte etter KrF.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Oslo Høyre vedtok i 2013 at partilaget vil tillate eggdonasjon. Moderpartiet stritter imidlertid imot.

Høyre mener selv, i Langslets ånd, at partiet vil «forandre for å bevare». I praksis tilsier Høyres instinkter ofte å «bevare for å bevare».

Partiets forsiktighet forsterkes av hensynet til KrF.

Man må for all del ikke gjøre noe som kan provosere samarbeidspartneren, som er bremsekloss i alle saker som har med personlig frihet å gjøre.

Sist var det Venstres forslag om sterkøl i butikken som raskt ble skutt ned av helseminister Høie for å blidgjøre KrF.

Alvorlig etisk dilemma?

Det har lenge vært tillatt med sæddonasjon i Norge. (KrF kjemper selvsagt imot det også, fremdeles). Av hensyn til menn som av medisinske grunner ikke er i stand til å få barn, har vi altså tillatt andre å hjelpe, selv om det gjør at biologisk og sosial/juridisk far ikke blir den samme.

For noen er dette et alvorlig etisk dilemma.

Jeg klarer ikke å se det.

Hvem er offeret her? Foreldrene som får anledning til å bli foreldre? Eller barnet som får anledning til å bli født?

Hvorfor er det etisk greit å tillate sæddonasjon, men ikke eggdonasjon?

Men noen er mer opptatt av abstraksjoner som «skaperverket» eller «tukling med naturen», enn av faktiske, levende mennesker og deres velferd.

Det er riktignok mer komplisert å donere egg enn sæd, men det er intet argument for å forby noen å donere, siden de jo gjør dette frivillig. Hvorfor er det etisk greit å tillate sæddonasjon, men ikke eggdonasjon?

Meningsløs vekt på gener

Argumentene baserer seg gjerne på en gammeldags oppfatning av at det er noe helt spesielt med morsrollen, mens far nærmest er en som tilfeldigvis slenger innom.

Mindretallet i Bioteknologirådet, inkludert Høyres Sonja Sjøli, argumenterte slik: «Gjennom hele menneskets historie har kvinnen som føder et barn, fra naturens side vært barnets genetiske mor, selv om hennes partner ikke nødvendigvis var barnets genetiske far.»

Ja, og så?

Dersom denne spesielle bindingen til mor er så viktig, burde det ikke heller dreie seg om at moren har båret frem barnet i egen kropp i ni måneder, ikke om egget er hennes eller ikke?

En slik voldsom vekt på gener er ganske meningsløs. Snarere skulle denne biologiske tilknytningen gjennom svangerskapet bety at eggdonasjon står etisk sterkere enn sæddonasjon.

Retten til å vite

For Høyres helsepolitiske talskvinne Tone Wilhelmsen Trøen er det et sentralt argument at barnet skal ha rett til å vite hvem som er dets biologiske mor. Men dette er helt på siden av problemstillingen. Sæddonorer kan i dag ikke være anonyme. Jeg tar det for gitt at man i Norge ville innføre samme regel for eggdonorer. Da er denne retten sikret.

Sæddonorer kan i dag ikke være anonyme. Jeg tar det for gitt at man i Norge ville innføre samme regel for eggdonorer

Å tillate eggdonasjon er intet radikalt standpunkt. Et stort flertall av vestlige land gjør det, blant annet våre naboland.

Selv Bioteknologirådet, som vanligvis er konservativt i slike saker, gikk i fjor inn for å tillate eggdonasjon, og i oktober fulgte Helsedirektoratet etter. Venstre er med, FrP likeså. Arbeiderpartiet og SV har lenge gått inn for eggdonasjon, men ble blokkert av Senterpartiet i den forrige regjeringen.

Klamre seg til fortiden

Dersom ikke Høyre snart tar til vettet, på kommende landsmøte eller senest når Bent Høie legger frem Bioteknologimeldingen til høsten, vil partiets bakstreverske holdning fremstå like pinlig i ettertid som partiflertallets nei til partnerskapsloven i 1993.

Det tjener Høyre til liten ære å klamre seg til fortiden. Den rollen fylles allerede mer enn godt nok av KrF, assistert av Senterpartiet.

Oppdatert: I første setning stod det at Oslo Høyre i helgen vedtok at partilaget vil tillate eggdonasjon. Setningen er endret til: Oslo Høyre vedtok i 2013 at partilaget vil tillate eggdonasjon.


På Twitter: @jasnoen

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Opptatt av debatten om eggdonasjon? Her er flere artikler som kan være interessante for deg:

Les også

Den sterkeste innvendingen mot eggdonasjon er at morsbegrepet blir utydelig. Men mor er ikke først og fremst gener og slektstre,

skriver Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen om eggdonasjon.

Les også

Etisk refleksjon rundt hvordan vi tar i bruk ny teknologi er viktigere enn noensinne

, skriver Bioteknologirådet og kommer med fire anbefalinger.

Les også

«Bioteknologirådet burde sagt nei til forslaget om å åpne for eggdonasjon i Norge»

, skriver Arne Sunde, sjef ved Fertilitetsklinikken.I 2015 kom denne nyheten fra England:

Les også

  1. Grønt lys for britiske babyer med gener fra tre foreldre

Les mer om

  1. Debatt
  2. Internrevisjonen