Debatt

Vi er den tause majoritet - og vi lar oss ikke lure | Marit Norheim

  • Marit Norheim, lavtlønnet og uten utdannelse, Oslo
Vi som holder veiene åpne og reparerer etter flom. Vi som vasker gulvene på sykehus og kjøpesentre.Vi som bare er en hårsbredd fra å bli definert som hvitt søppel, den dagen arbeidsplassen forsvinner og vi blir arbeidsledige.

Slutt med nytale og tåkeprat!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vi tilhører den tause majoritet. Vi som kjører store biler med varer natt og dag. Vi som holder veiene åpne og reparerer etter flom. Vi som vasker gulvene på sykehus og kjøpesentre. Vi som bygger og vedlikeholder hus, maskiner, ledningsnett og flyplasser.

Vi som bare er en hårsbredd fra å bli definert som hvitt søppel, den dagen arbeidsplassen forsvinner, og vi blir arbeidsledige.

Vi som er stemplet som rasister, antidemokrater og tilhengere av dødsstraff fordi vi er EU-motstandere og frykter for fremtiden for våre barn.

Helt vanlige borgere som betaler vår skatt

Vi som ikke tilhører gruppen av nye innovative, digitale, multifunksjonelle supermennesker, men bare er helt vanlige borgere, som gjør jobben vår og betaler skatt.

Vi som nekter å la kommunikasjonsrådgivere og konsulenter definere oss, vår fremtid og våre holdninger.

  • For noen er jeg «bare en kassedame». For andre er jeg så utrolig mye mer, skriver Ingrid (19).

Vi som føler avmakt og sinne overfor politikernes manglende evne til rettferdig fordeling. Vi som betaler 25–45 prosent skatt, mens multinasjonale selskaper i milliardklassen er nærmest nullskattytere.

Vi som mener at vestlige demokratier med NATO i spissen, må bære det største ansvaret for flyktningkrisen og de ufattelige lidelser som følger derav.

Ledere som appellerer til den tause majoritet

Det er millioner av oss i Europa. Hvis ikke dagens politikere hører vår stemme, vil det komme nye ledere som fyller tomrommet. Ledere som appellerer til den tause majoritet, slik vi erfarer nå.

Det er vår største frykt. Vi ber: Ikke gi dette tomrommet til demagogene. Slutt med nytale og tåkeprat. Vi lar oss ikke lure, men vi blir apatiske.

Som for eksempel når det grønne skiftet innledes med subsidiering av luksusbiler til høyinntektsgrupper i Oslo, Asker og Bærum.

«En manns fulle mage, kan aldri nære en annen manns lemmer», skriver E. Ferrantes i bok nr. 3.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Les også:


Les også

  1. Hadia Tajik: Trump og sannhetens øyeblikk |

  2. Suzie Flaherty er en hvit, blond amerikansk forstadsfrue. Likevel har hun møtt fordommer hele livet.

  3. Blir opprørsvelgerne i Europa og USA misforstått som gammeldagse rasister?

  4. Klasse-Norge: Forskjellene består i verdens likeste land

Les mer om

  1. Demokrati
  2. Arbeidsledighet
  3. Europa