Debatt

Pillefri behandling

 • Per Overrein
 • Siri Lill Thowsen

Mennesker i psykisk krise avspises med smuler og, altfor ofte, en behandling som fører til en forverret helsetilstand. NTB Scanpix

Psykisk helsetjeneste må bli en tjeneste som kan lege og lindre psykiske helseproblemer, i stedet for å påføre mennesker traumer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Stor takk til Aftenposten for å ha åpnet sine spalter for en veldig viktig debatt! Flere har deltatt i debatten, og vi mener at talerør for pasientene selv også må få komme til orde.

Norge er blitt kritisert av både Europarådet og FN for forholdene innen psykisk helsetjeneste/helsevern. Til tross for denne kritikken er bruk av tvang, overmedisinering og andre kritikkverdige forhold fortsatt like omfattende som tidligere. To danske bøker underbygger også Anonym fars fortelling. I boken Kære Luise , med forord av tidligere statsminister Fogh Rasmussen, forteller Dorrit Cato Christensen om sin datter som døde etter å ha fått firedoblet av anbefalt dose medikamenter, og Dødelig psykiatri og organisert fornektelse av den danske legen, dr.med. Peter Gøtzsche utkom i Danmark 1. september i år, og ble utsolgt samme dag.

Mange kjenner så altfor godt til fenomenet «organisert benektelse», som blant annet psykiater Ann Færden har gjort seg til talskvinne for i denne debatten, både i NRK og i debattinnlegg i Aftenposten.

Erstatt medisinering

Vi som har engasjert oss i arbeidet med å endre psykiatrien vekk fra dagens utstrakte bruk av både tvang og medikamenter, har mange ønsker for en god psykisk helsetjeneste som erstatning for overmedisinering og feilmedisinering:

Vi ønsker at alle skal kunne få tilbud om et medikamentfritt behandlingsopplegg, som helseminister Bent Høie "krever" i sitt debattinnlegg i denne debatten, og som den forrige regjeringen påla alle regionale Helseforetak i 2010, uten resultat!

Vi mener at alle pasienter innen psykisk helsetjeneste, som erstatning for en «pillepsykiatri», må få tilbud om alternativ behandling i form av musikkterapi, utvidet samtaleterapi, berøringsterapi, praktisering av «åpen samtale», tilbud om kreativ virksomhet som tegning/maling/skriving, «recovery»-tilnærming, fysisk trening og mosjon, yoga/mindfullness opplæring etc. Noen av disse tilnærmingene praktiseres sporadisk, men er ikke standardtilbud.

Forverrer helsetilstanden

Det er svært uheldig at behandlingsveiledning når det gjelder psykiske sykdommer mangler, med unntak av en behandlingsveiledning for angstlidelser. Dermed blir det fritt frem for den enkelte sykehusavdeling å tilby behandlingsminimum, som er medikamenter og samtaleterapi en eller et par ganger i uken. Dette er å avspise et menneske i psykisk krise med smuler og, altfor ofte, en behandling som fører til en forverret helsetilstand.

Dette holder ikke lenger! Nå krever vi at psykisk helsetjeneste blir en forsvarlig helsetjeneste, som kan lege og lindre psykiske helseproblemer, i stedet for å påføre mennesker traumer etter å ha blitt utsatt for tvangsmedisinering og/eller annen såkalt behandling mot egen vilje, og livslange skader etter overmedisinering og feilmedisinering, som blant andre farmakolog dr.med. Helge Refsum sier er et stort problem innen psykiatrien.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les flere av bidragene i debatten:

Les også

Kronikk av anonym far: Min datter ble et offer for pillepsykiatrien

Psykiater Ann Færden:

 1. Les også

  Det koster å gi bedre behandling

 2. Les også

  Kjære anonyme far – jeg tror du har helt rett

 3. Les også

  Anonym far svarer psykiater Ann Færden: Pillepsykiatrien er problemet

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Det er langt fra sikkert at det riktige er å innføre medisinfritt behandlingstilbud | Jan Ivar Røssberg

 2. KRONIKK

  Kronikk: «Myten om Gjøkeredet»

 3. KRONIKK

  Kronikk: Riktig bruk av medisiner ved psykiske lidelser gir god effekt

 4. DEBATT

  Er medisinfrie soner et nødvendig skille eller konstruert polarisering? | Jan Ivar Røssberg

 5. DEBATT

  Psykiatridebatten: Uten diagnoser går vi totalt i blinde | Møller og Skinnemoen

 6. A-MAGASINET

  Psykiater slår alarm: – Psykiatrien trenger hjelp!