Debatt

Broene Islamsk Råd har lovet å bygge, er i ferd med å kollapse | Walaa Abuelmagd

  • Walaa Abuelmagd, doktorgradsstipendiat Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo
Flere muslimske menigheter føler seg ikke lenger seg representert av Islamsk Råd, skriver Walaa Abuelmagd etter ansettelen av Leyla Hasic. Hasic bruker nikab, og er ansatt som administrasjonskonsulent.

Ansettelsen kan ikke bli tolket som noe annet enn en provokasjon.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Islamsk Råd Norge (IRN) har lenge vært en paraplyorganisasjon for alle muslimer i Norge. Mange muslimske menigheter har sluttet seg til rådet.

Men i de senere år har flere muslimer reagert på IRNs holdninger både til det norske storsamfunnet og til menighetene innad. Inntil det hele sprakk for noen dager siden, da det ble kjent at en nikab-kledd kvinne var blitt ansatt som administrasjonskonsulent i Islamsk Råd.

Jeg kjenner ikke personen som fikk jobben, men vil diskutere valget rundt ansettelsen. Ansettelsen skjedde etter at IRN hadde fått rundt en halv million kroner ekstra i pengestøtte fra kulturdepartement med hensikt å ansette en som bidrar til brobygging, fremme samhold og tilhørighet til det norske samfunn.

Leyla Hasic.

Her kan du lese Leyla Hasic’ kronikk fra 2012:

Les også

Hvor er min rett til å praktisere islam?

Kvinne ut i arbeidslivet

Generalsekretæren i IRN kommenterte raskt ansettelsen med at det må være fint å ansette en kvinne som velger å dekke seg helt og få henne ut i arbeidslivet. Ellers kunne det være diskriminerende.

Men nei, IRN, det er flere utfordringer med denne ansettelsen.

Jeg er en muslimsk kvinne som ikke støtter nikab i Norge.

Nikab er heller ikke obligatorisk i islam. Det er nesten ingen muslimske kvinner som bruker det heldekkende plagget i Norge (antatt kun 50–100 kvinner av de muslimske kvinner i landet).

Når kommunikasjonen er en av hovedoppgavene i den omtalte stillingen, så er møter ansikt-til-ansikt vesentlig. At IRN etter hvert hevder at kvinnen ikke kommer til å vises utad, oppleves som ekstra problematisk, særlig med tanke på hva pengestøtten fra departementet egentlig hadde som formål.

Lite brobygging fra under en nikab

At en kvinne blir ansatt og «dømt» til ikke å vises er i tillegg undertrykkende. En slik ansettelse skaper med andre ord større gap og mer radikalisering. Hvordan har IRN tenkt når de ansetter en nikab-kledd kvinne som skal være representant for muslimene og brobygger i det norske samfunn?

Tror IRN at en slik ansettelse kunne føre til mindre islamofobi og økende integrering?

Ansettelsen kan ikke bli tolket som noe annet enn en provokasjon.

Som samfunnet har et ansvar, har vi muslimer også et ansvar overfor samfunnet vi bor i hvis vi ønsker fullforståelse fra deres side.

Derfor er brobygging og dialogskapning svært viktig å satse på i den turbulente tiden vi lever i. Å fremme samhold og tilhørighet er svært viktig.

At flere muslimske menigheter ikke lenger føler seg representert av IRN er blitt et faktum. Det er trist, siden man nå ser at flere broer kollapser enn de som bygges.

Ingen muslimer er tjent med å ha en splittet plattform, men med IRNs holdninger innser mange muslimer dessverre det som nødvendig at det skjer.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Les også

  1. Islamsk Råd fikk statlig støtte til brobygging og dialog. Ansatte medarbeider med niqab.

  2. Nikab-ansettelse bør være spikeren i kista for støtte til Islamsk Råd | Andreas Slettholm

  3. Ansette en med niqab til å jobbe med kommunikasjon? Jeg trodde først det måtte være «fake news» fra islamofobe | Jan Bøhler

  4. Norske muslimer planlegger ny islamsk organisasjon

Les mer om

  1. Islam
  2. Arbeidsliv