Debatt

Kan jeg bli ordfører hvis jeg mener at banning er synd? | Espen Ottosen

 • Norsk Luthersk Misjonssamband
 • Informasjonsleder

De aller fleste kristne som mener at banning, homofilt samliv og utroskap er galt, behandler dem som lever eller tenker annerledes med respekt, skriver Espen Ottosen. Trygve Indrelid

Nå er visst ikke det viktigste hva vi gjør, men hva vi mener om synd, skriver Espen Ottosen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

De fleste kristne mener at de ti bud sier noe viktig om rett og galt – og dermed om forskjellen mellom hva som er synd og hva som ikke er synd. Det er synd å misbruke Guds navn (som for eksempel å banne), bryte ekteskapet (som å forlate sin ektefelle) og å misunne et annet menneske.

Ikke bare mener jeg at alt dette – og mye mer – er synd, men jeg begår en del av disse selv. Jeg kan være smålig, selvgod og sint. Dessuten klarer jeg ikke engang det viktigste: Å elske min neste som meg selv.

Så er selvsagt noen synder mer alvorlige enn andre. Enkelte handlinger gjør nok at en person vil være uegnet som ordfører.

Hva vi mener, ikke hva vi gjør, er visst det viktigste

Fra USA og England hører vi stadig om mennesker som mister stillinger og posisjoner på grunn av utroskap – altså bryter det sjette bud. I Norge tenker vi annerledes.

Nå er visst ikke det viktigste hva vi gjør, men hva vi mener om synd. «Det er opplagt at Oslo ikke kan ha en ordfører som mener homofili er synd», skrev nylig kommentator i Aftenposten, Thomas Boe Hornburg.

Dagen etter fulgte homonettverket i Arbeiderpartiet opp med å fastslå at det samme må gjelde for Bergen.

Ny type intoleranse: Ikke tåle andres meninger om homofili

Nylig skrev Hadia Tajik i Aftenposten om viktigheten av å skille mellom tro og politikk. «Det politiske system må være gudløst. Politikerne selv trenger ikke være det.

Jeg tror det er viktig å skjelne mellom tro og politikk.

Selv om jeg mener at det er synd å banne, baksnakke og bedra sin ektefelle, vil jeg ikke kriminalisere slike handlinger. Nå er det selvsagt en viss sammenheng mellom etikk og jus.

I et liberalt land skal det mye til før umoral rammes av norsk lov

Det er fint at norsk lov slår fast at brudd på det femte bud («Du skal ikke slå ihjel») fører til fengselsstraff. Men i et liberalt land skal det mye til før umoral rammes av norsk lov. Det skyldes også at vi må akseptere uenighet om hva vi ser på som umoralske handlinger.

Les også

Hva med ytringsfriheten, Shoaib Sultan?

spør Anlov P. MathiesenSelv lever jeg greit med at mennesker i vårt mangfoldige samfunn lever annerledes enn jeg mener er rett. For meg handlet dette om toleranse.

Derfor er det urovekkende at en ny type intoleranse begynner å bre om seg: Mange tåler ikke at andre har en annen mening enn flertallet når det gjelder homofili.

Alle stemples som syndere

Selvsagt kan ikke en ordfører diskriminere mennesker. Men denne diskusjonen handler ikke om hva mulige ordførere gjør og ikke gjør; vi snakker om hva slags personlig etikk de har.

De aller fleste kristne som mener at banning, homofilt samliv og utroskap er galt, behandler dem som lever eller tenker annerledes med respekt.

For kristne er det egentlig umulig å se ned på eller fordømme mennesker som synder. For vi har jo en etikk som innebærer at veldig mye av det vi selv gjør – og veldig mye av det andre mennesker gjør – sees på som synd.

For kristne er det egentlig umulig å se ned på eller fordømme mennesker som synder

Ja, vi tror faktisk Paulus har rett når han skriver i Romerbrevet at det, dypest sett, ikke finnes et eneste rettferdig menneske.

På den måten stempler vi alle som syndere. Samtidig forkynner vi at det finnes tilgivelse for alle synder. Absolutt alle.

Twitter: @eottosen

Si din mening og få med deg de viktigste og beste debattene – følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  Den mørkegrønne bakrusen | Anders Lødøen Vethe

 2. Les også

  Jeg mener homofili ikke er synd, beklager om jeg var uklar | Shoaib Sultan

 3. Les også

  Det er synd å påstå at De Grønne er et «ettsaksparti» | Rasmus Hansson

Les mer om

 1. Debatt
 2. Politikk
 3. Religion
 4. LHBT
 5. Homofili

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Tanker etter massakren i Orlando: De syndige | Espen Ottosen

 2. DEBATT

  «Grov stigmatisering av kristne fra Harald Stanghelle»

 3. DEBATT

  Vi må tåle at kristne avviser at homofilt samliv er like bra som ekteskap mellom mann og kvinne

 4. KRONIKK

  «Sekulære har et nevrotisk forhold til moral. Vi bør lære av kristne»

 5. DEBATT

  Hva skal vi egentlig med en kirke som begrunner sin etikk ut fra hva folk flest gjør? For eksempel aksept av samboerskap.

 6. DEBATT

  Nora Dåsnes vil ikke «tåle» mitt syn på homofilt samliv. Vil hun ta fra meg ytringsfriheten?