Debatt

Nei, jeg er ikke fremmed i eget land | Inger Sønderland

 • Inger Sønderland

Det er trist om folk ikke trives der de bor. Det er også trist om Fosli bruker befolkningen i Groruddalen som gisler for å fremme egen mening om innvandring, skriver Inger Sønderland. PRIVAT

Vi er lei av at det jevnlig publiseres kronikker om hvor vanskelig det er å bo i Groruddalen. Det er ikke det.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Halvor Fosli har skrevet boken Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet, i tillegg til kronikken Innfødte i Groruddalen mener at utviklingen allerede er gått for langt (Aftenposten, 13. oktober).Han har intervjuet 20 personer, og de skal ha i ulik grad følt seg hjemløse eller fremmede i lokalmiljø.

Her kan jeg være meg selv

Min stemme er ikke med i denne boken. Jeg har de motsatte erfaringene:

Inger Sønderland. PRIVAT

Da vi flyttet til Rødtvet for tre år siden, med tre barn, var noe av det første som slo meg: Her føler jeg meg hjemme! I dette miljøet hvor vi alle er så forskjellige kan jeg føle meg fri. Jeg kan slappe av, være meg selv. Og barna følte det også sånn. Gutten som alltid har vært opptatt av å se lik ut som andre, begynte å spare til langt hår.Jeg har vokst opp steder med høy andel av innvandrere. Jeg har gått på barneskole på Holmlia, og bodd i dalen på andre siden av hva jeg gjør nå. Jeg trives med denne blandingen av folk. Det er hjemme for meg. Jeg pleier heller ikke å tenke over andelen av ditt eller datt, selv om vi har barn i alle varianter inn og ut av huset. De fleste barna vi møter gjennom egne barn er jo norske. De er født i Norge, de snakker norsk. Men i statistikken teller de som innvandrere.

Her føler jeg meg hjemme! I dette miljøet hvor vi alle er så forskjellige kan jeg føle meg fri.

Vi ble advart mot å sende barna våre på skole her. Men vi er uendelig fornøyd med den lokale skolen. Det samme er barna. I den kommunale barnehagen har minsten lagt sin elsk på en kvinne med hijab. Han bryr seg ikke, de kommuniserer veldig godt på tross av det.

Hannah Eriksen (19) reagerer også på kronikken:

Les også

«Jeg er etnisk norsk og 19 år gammel. Hvorfor fikk ikke vår generasjon være med i intervjuene dine?»

Hvor representative er Foslis 20 kilder?

Har Fosli bestemt seg på forhånd? I kronikken fremstiller han det som om han har funnet et representativt utvalg. Men han kan da virkelig ikke ha det. Vi som bor her snakker ofte om det positive, som kommer for lite frem. Vi er lei av at det jevnlig publiseres kronikker om hvor vanskelig det er å bo i Groruddalen. Det er ikke det.

Det bor 130.000 mennesker i Groruddalen. Jeg kan finne 20 folk som kan fortelle om det positive

Det bor 130.000 mennesker i Groruddalen. Jeg kan finne 20 folk som kan fortelle om det positive, også ved at det er mennesker fra hele verden som bor her. Å leve sammen er kompliserte saker. Og det finnes negative sider ved livet i Groruddalen. Det er for eksempel statistisk sett større sannsynlighet for at du er fattig hvis du bor her, enn om du bor andre steder i Oslo.

Sosiolog Samina Carina Ishaq har forsket på unge i Groruddalen:

Les også

«Foreldre i Groruddalen vil at barna deres skal bli en ressurs for samfunnet, uansett bakgrunn»

Vi ser mirakler

På den annen side:

Det er mindre rus blant ungdommen her. Barna våre får oppleve i praksis at mennesker kler seg forskjellig, snakker ulikt, har andre livserfaringer enn dem selv. Slike ting som skolen forsøker å fortelle barna, men som man egentlig ikke forstår før man har opplevd det.

Vi ser mirakler: Vi blir kjent med barn som ikke snakker norsk, og som så lærer det. For mange går det veldig fort! Vi møter alle typer foreldre. Vi smaker alle typer deilig mat.

Det jeg synes er mest problematisk med å bo her, er faktisk kronikker om hvor kjipt det er å bo her.

Få har personlige venner med innvandringsbakgrunn, skriver Fosli. Heller ikke på dette punktet kjenner jeg meg igjen. Jeg synes ikke at det er vanskelig å få venner med annen bakgrunn. Jeg er ikke redd for muslimer.

Det er trist om folk ikke trives der de bor. Det er også trist om Fosli bruker befolkningen i Groruddalen som gisler for å fremme egen mening om innvandring. Det jeg synes er mest problematisk med å bo her, er faktisk kronikker om hvor kjipt det er å bo her.

Andre saker i denne debatten:

Halvor Foslis kronikk:

Les også

Innfødte i Groruddalen mener at utviklingen allerede er gått for langt

Hannah Eriksen (19) har vokst opp på Stover:

Sosiolog Samina Carina Ishaq har forsket på unge i Groruddalen:

Nyhetsreportasje:

Les også

Dette er et sted å flytte fra

Si din mening og få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Debatt
 2. Integrering

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Lav svarprosent betyr ikke at muslimundersøkelsen bør skrotes | Ottar Hellevik

 2. SID

  Vi er ikke hasjrøykende gjengmedlemmer med pistoler hjemme

 3. KRONIKK

  Bushra Ishaqa forsvarer ikke bakstreverske holdninger i de muslimske miljøene.

 4. A-MAGASINET

  Nå vet vi hva norske muslimer sier om terror, velferdsstaten og likestilling. Svarene vil overraske mange.

 5. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 8. november

 6. DEBATT

  Kort sagt, mandag 16. september