Debatt

Heia Hellas! | Svein Skotheim

  • Svein Skotheim, forfatter

Dyrkning av sitroner og oliven i områder som tidligere lå brakk er blitt en del av den nye byttehandel økonomien i Hellas. Her er forfatteren foreviget sammen med en lokal bonde på øya Syros Egeerhavet. Foto: Grethe Synsvoll

Hellas er Norges største turistland om sommeren. Nesten halvparten av de 800.000 som legger ut på en såkalt pakkereise skal til en gresk øy. De skal vite at de møter et folk som er mer optimistisk enn i fjor!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I forrige uke ble det bekreftet av gresk høyesterett: Dimitris B får 21 års fengsel og Kiriakos D får 20 års fengsel. De var leder og nestleder i bygningsrådet på øya Syros inntil skattemyndighetene fant to millioner euro i bankboksene deres. Det var korrupsjonspenger betalt av utbyggere, hotelleiere og private, for å få byggetillatelse.

Egentlig skulle ti tusen av de euroene kommet fra meg, men jeg sa nei og måtte selge en tomt med tap som dermed ble ubyggbar. Nå er kjeltringene i fengsel og myndighetene går løs på dem som har betalt dem.

Man må være greker for å forstå betydningen av dette. Grekerne er som kjent skattevegrere. De er det av to grunner:

De vil ikke sende penger til korrupte politikere i Athen og de trenger svarte penger for å betale folk som Dimitris og Kiriakos og enkelte sykehusleger, dommere, advokater, politifolk og diverse offentlige kontrollører. Når jeg forklarer dette systemet til nordmenn, har jeg ikke møtt en eneste som ikke sier: «Jeg ville gjort det samme!»

Overskudd på statsbudsjettet

For noen dager siden var det streiker og aksjoner i de store byene i Hellas. De var organisert av fagforeningene som protester mot ytterligere nedgang i pensjonene og var helt sikkert berettigede.

Pensjonene er for de fleste omtrent halvert siden 2008. Men sier disse aksjonene alt om stemningen i landet?

I de tyve årene jeg har hatt tilknytning til Hellas har jeg aldri opplevd et så klart stemningsskifte som nå.

Rettsforfølging av korrupte politikere og byråkrater bidrar sterkt til det. Tilsynelatende er det slutt på korrupsjonsskandaler i regjeringskretsene. Et lite overskudd i statsbudsjettet for 2016 er lagt merke til og folk følger med de lovende forhandlinger om «haircut» av statsgjelden.

Optimister

Det er sterk vekst i turismen. Flyktningstrømmen fra Tyrkia har stoppet og Hellas er lovet økonomisk hjelp til dem som er strandet på Lesbos og i nord. Folk er dessuten blitt vant med denne krisen som nå har vart i snart ti år.

Et godt bilde på dette stemningsskiftet er det min venn, ingeniør Georgos, som forteller:

De siste årene har han fått åtte -ti hilsener på navnedagen sin. Folk har vært så slitne og deprimerte at de ikke har orket å ringe. Nå i mai fikk han nesten 40 telefoner, det samme som han brukte å få før finanskrisen. Ja, det er en lang vei frem, det vet Georgos og alle andre grekere, men som han sier: «Det er mulig å tro at moderniseringen av landet er begynt».

Dyrke brakkjord

Byen på Syros heter Ermoupolis og har 15.000 innbyggere. Den har fem butikker som reparerer klær, to smeder og fem skomakere. Tilsvarende tall for Oslo ville vært 150 skomakere.

På øya er det en omfattende naturalhusholdning. Folk bytter varer og tjenester i et sinnrikt system av priser i forhold til produkt, vekt og antall. Olivenolje og salat byttes mot sement og tannfyllinger.

Rundt vår egen olivenlund dyrkes det opp nytt land overalt. Arbeidsledig ungdom kan låne redskap og gå løs på besteforeldrenes brakkjord for å dyrke oliven, fiken, granatepler og poteter.

Disse selges så rimelig (uten mva. inntil et visst beløp) på egne markedsplasser. Eller altså byttes i varer og tjenester. Det kan se ut til at Hellas har kommet styrket ut av krisen hvis dette fortsetter.

Levestandarden er 20 prosent lavere enn for ti år siden og forbruket har gått ned, men er det nødvendigvis et problem?

Klær og sko repareres, ny jord dyrkes opp, sykkel erstatter bil, mobilen brukes noen år til. Kanskje Hellas bare ligger i forkant av en hverdag som mange land vil oppleve i fremtiden?

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Ola Storeng: - Hellas fikk lov til å gå konkurs

  2. Dette skal få Hellas på rett kjøl igjen

Les mer om

  1. Hellas
  2. Tyrkia
  3. Euro