Debatt

Jeg advarer mot det innbitte hatet mot islam | Helge Simonnnes

 • Helge Simonnes
  Helge Simonnes
  Forfatter og tidligere sjefredaktør Vårt Land
Kristendommen vinner ikke noe på at det legges opp til en religionskrig mot islam.

Det er forskjell på en kritisk og en fiendtlig holdning til islam.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ikke overraskende er Hege Storhaug i Human Rights Service raskt på pletten etter at jeg sammenlignet henne med fiendtlige fotballsupportere i en kronikk i Aftenposten fredag 21. september.

Storhaugs innlegg onsdag 28. september er saklig og informativt. Jeg håper at hun i sitt videre engasjement mot innvandring og trusselen fra islam, vil fortsette en slik debattlinje.

Kritikk er ok

Innlegget er som ventet kritisk mot islam, men her står hun frem med en roligere og mindre agiterende stil enn det jeg har erfart fra tidligere debatter der hun har deltatt.

Storhaug avslører i innlegget at hun ikke helt har skjønt hva som var hovedanliggende i min kronikk. Jeg mener så absolutt at medlemmer av ulike religiøse trossamfunn skal kritisere og utfordre hverandre. Men det er forskjell på en kritisk og en fiendtlig holdning.

Religionskrig

I min nye bok En Gud for de mange advarer jeg troende kristne mot å opptre på en måte overfor muslimer som bidrar til stigmatisering av muslimer generelt. Kristendommen vinner ikke noe på at det legges opp til en religionskrig.

Storhaug viser til forskning som viser at fundamentalistiske holdninger er langt mer utbredt blant muslimer enn blant kristne, og at det er stor forskjell på ulike retninger innen islam.

Fundamentalistisk tilnærming

Slik er det også innen kristendommen, men som Storhaug påpeker er det langt færre innen de kristnes rekker som har en fundamentalistisk tilnærming til skriften og sin religion.

Spørsmålet er hva man bruker slik forskning og statistikk til. Da jødene ble stigmatisert på det sterkeste, skjedde det også under dekke av kunnskapsformidling.

Det er det innbitte hatet og overbevisningen om at vi er overlegne andre, jeg advarer mot.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Her kan du lese mer om debatten om islam i Norge:

Les også

 1. Kronikk: Muslimske mødre, nå må dere våkne! | Azra Gilani

 2. «Vi sviktet da vi ikke tok oppgjøret med intoleransen i islam»

 3. Hvor frihetselskende er Storhaug – egentlig? | Espen Ottosen

Les mer om

 1. Islam
 2. Hege Storhaug
 3. Kristendom
 4. Islam i Norge