Hei, KrF! Skal jeg skamme meg over å ha tatt abort? | Linn-Elise Øhn Mehlen

  • Leder I Rød Ungdom
  • Linn-elise Øhn Mehlen
091730e7-bec1-f0b3-e2f1-100f95fdd1e6.jpg

Det finnes allerede «refleksjonstid» i dag, det kalles bare ventetid.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Bakgrunn for saken, fra Aftenposten og Klassekampen:

Les også

KrF foreslår «obligatorisk refleksjonstid» før abort


Kristelig Folkeparti vil innføre en «skam-deg-dag» for kvinner som vil ta abort. De mener norske kvinner trenger litt lovpålagt «refleksjonstid», fordi kvinner tydeligvis etter deres syn tar for lett på valget om å ta abort i dag.

Dette er et bakstreversk forslag fra KrF.

Skal jeg skamme meg, KrF?

NRKs ungdomssatsing SKAM handler om alle utfordringer ungdom opplever i hverdagen, om press, om kjærlighetssorg, om det å bli voksen. Kanskje KrF-politikerne hadde godt av å se noen episoder av serien og fått en realitetsorientering om hvordan norsk ungdom tenker og føler? For skam er en fet seire, og ikke noe kvinner skal føle når de tar abort.

Noe av det verste med KrFs forslag er at det implisitt sier at jeg har noe å skamme meg over.

Den gangen jeg tok abort var det to grunner til at det var føltes kjipt: Den ene grunnen var at det rent fysisk var vondt. Den andre var KrF.

KrF og deres likesinnede har i en årrekke innprentet i norske kvinner at dette er et valg vi må skamme oss over å ta. Selvfølgelig kan det være vanskelig, selvfølgelig skal man tenke over det, men trenger vi virkelig at politikere skal fortelle oss at det vi å avslutte et svangerskap bryter med deres moralske overbevisning og religiøse tro? Trenger vi å føle at det vi gjør er galt?

Abort snakkes om som noe dårlig og umoralsk

Abort kan for noen være et helt jævlig valg, et lett valg eller noe midt imellom, og det må være helt greit. Men vi bør ikke gjøre dette valget vanskeligst mulig slik at bare de som virkelig vil kan gjennomføre det. Alle grunner til å ta abort må respekteres.

Er jeg umoralsk og et dårlig menneske fordi jeg har tatt abort?

Jeg anger ikke på mitt valg. Det var helt riktig for meg å ta abort, men av og til kjenner også jeg skammen komme snikende. Den kommer ikke fra noe i meg selv, den kommer fra av måten politikere og andre snakker om abort som noe dårlig, umoralsk, og som et nødvendig onde. Er jeg umoralsk og et dårlig menneske fordi jeg har tatt abort?

Det er få lover jeg er mer takknemlig for enn abortloven, og hvis 8. mars-togene i 2014 er noen målestokk, virker det som folk flest er enig med meg i det.

Men abortloven handler ikke bare om muligheten til å ta abort, den handler også om at folk skal respektere kvinners rett til å ta abort og bestemme over egen kropp.

Derfor er KrFs forslag om skamdagene så opprivende, fordi det har til hensikt å lovfeste norske kvinners plikt til å kjenne på skammen.

48 timer «refleksjonstid» ville bare bety mer tid til å grue seg

Forslaget antyder også at kvinner ikke tenker over valget sitt i dag. Det er selvfølgelig ikke sant.

For meg personlig ville 48 timer pålagt «refleksjonstid» bare betydd mer tid til å grue seg. Jeg tenkte over valget mitt både før, under og etter legebesøket. Når avgjørelsen var tatt ville jeg bare bli ferdig og komme meg videre. Det finnes allerede «refleksjonstid» i dag, det kalles bare ventetid.

Kvinner klarer fint å reflektere og tenke selv uten at kristne mørkemenn skal pålegge dem en egen tenketid.

I Norge har vi heldigvis selvbestemt abort, og retten til å ta abort står sterkt. Så hvorfor messer KrF om å innskrenke kvinners abortrettigheter nesten 40 år etter at loven ble vedtatt?

Det finnes allerede «refleksjonstid» i dag, det kalles bare ventetid

Vi må ikke la oss lure, KrF er fortsatt mot dagens abortlov, så alle restriksjonene de nå vil innføre handler i bunn og grunn om å innskrenke abortrettighetene. Det er en frihetsberøvelse jeg ikke vil være med på.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Engasjert i abortsaken? Da vil kanskje disse sakene være noe for deg:

Om fosterreduksjon:

Les også

Ja, så utrydd meg, da! Det er viktigere at abortloven finnes om 30 år, enn at det finnes tvillinger, skriver Iver Aastebøl

Blir det uakseptabelt å føde barn med alvorlige diagnoser?

Les også

Rett til selvbestemt abort kan bli krav om å føde friske barn

Utenkelig å leve uten tvillingsøsteren:

Les også

Jeg er for abort, men jeg er også tvilling. Og norsk lov gir meg bakoversveis 

For selvbestemt abort, imot sorteringssamfunnet:

Les også

Abortloven legger grunnlag for et sorteringssamfunn

Sosiale forskjeller og abort:

Les også

Nesten halvparten av kvinnene som tar abort, jobber ikke

  • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim diskutere denne saken i ukens politiske podkast, Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: