#Fail fokus

Hvorfor er det en trend i Norge at vi er fremst på å kjøpe oss ny teknologi, men dårligst på å ta den i bruk, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen.

Når skal norske virksomheter akseptere og forstå at digital er en del av hverdagen, og ikke en mulig trend?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Snart er det 20 år siden jeg fikk min første mobiltelefon (har fortsatt det samme telefonnummeret faktisk), epost-adresse og handlet på Internett, og fortsatt snakker vi om hvorvidt trenden er digital eller analog. Er det rart norske virksomheter er digitale sinker?

Analogt eller digitalt

Analogt ungdomsopprør, skrev Dagens Næringsliv i april i fjor. Bakgrunnen var at tre av fire unge tar med seg smarttelefonen i sengen og sjekker oppdateringer konstant. Opprøret kom fra Ragnhild på 19 år, som hadde valgt å klare seg helt uten.

Hans-Petter Nygård-Hansen.

Bøker, musikk, filmer, aviser, butikker — alle bransjer er utfordret av den digitale hverdagen. Det er ikke lenger en trend, men en realitet, selv om det er tegn som tyder på at ikke alle har fått det med seg.I desember skrev Trond Aam en kronikk i Aftenposten at nettbutikken er en fiasko. Logistikkselskapet Bring opplyser at norsk netthandel vokser ni ganger raskere enn butikkhandelen, men at mye av denne veksten forsvinner ut av landet.Så mye som 30-35 prosent av varehandelen på nett i Norge foregår på utenlandske nettsider.

I desember skrev NRK.no atSortland Næringsforening oppfordret kundene til å droppe netthandel for å redde det lokale næringslivet, og samme nettsted skrev i november om den nye trenden som gikk ut på atkvinner dropper butikken og handler i stedet med mobilen.

I Aftenposten 10. januar skriver derimot Jan Thoresen at «Fysiske butikker er de nye nettbutikkene», og beskriver en ny trend (igjen), så da er det vel ingen grunn til bekymring. #Fail

Ying eller Yang

Internett har kommet for å bli. Offline eller online er ikke spørsmålet, ei heller om vi skal lese nyhetene våre på papir eller pixel. Det burde heller ikke være et spørsmål om vi bruker mobilen vår til å være online eller ikke. Sosiale medier har også kommet for å bli. Ferdig snakket!

Bedrifter i dag - være seg om de driver butikk eller annen næringsvirksomhet - må forholde seg til en hverdag som er stadig mer digital. Det handler om å tilpasse seg den nye hverdagen og gi sitt publikum og sine kunder den brukeropplevelsen de vil ha, eller forventer seg. Det er ingen trend at nettbutikker erstatter de fysiske butikkene, eller at fysiske butikker erstatter nettbutikkene. Trenden heter multi-kanal, og gjelder alt vi foretar oss. Det er ikke enten eller, det er begge deler. Trenden er at offline og online smelter sammen, og det samme må også butikker og virksomheter gjøre. #Fail å tro noe annet .

Ny teknologi

Vi handler i fysiske butikker og på nett. Vi leser nyheter på papir og på nett. Vi kjøper klær i butikkene, men i økende grad på Internett og via mobilen vår. En stadig økende del av Internett-bruken foregår i dag på mobile plattformer. Tall fra både Finn.no, Google Norge og Facebook viser til at nesten halvparten av deres trafikk kommer fra mobile enheter. For tre år siden var dette tilnærmet lik null. Det er mulig utviklingen har gått for raskt for norske nettbutikker, for i følgee-handelsrapporten fra Posten og Bringer kun 1 av 10 nettbutikker mobiltilpasset, mens andelen i Danmark til sammenligning er 4 av 10. Norsk #Fail .

Hvorfor er det slik? Hvorfor er det en trend i Norge at vi er fremst på å kjøpe oss ny teknologi, men dårligst på å ta den i bruk? I Norge oppgir 30 prosent av de små og mellomstore bedriftene at de ikke er på nett, og 63 prosent oppgir at de heller ikke har noen intensjoner om å komme seg på nett, kunneregiondirektør Trude Glad i Sparebanken Nord-Norge fortelle til NRK.no. SMB #Fail

Konsulentselskapet Hartmark spådde i 2013 at flere tusen butikker innenfor faghandelen kommer til å forsvinne i løpet av de neste fire-fem årene. Kombinert med den økte konkurransen fra stadig større netthandel, ser de fysiske butikkenes framtid dyster ut.Allerede i 2018 kan det bety kroken på døra for en av tre uttalte Reidar Mueller i Hartmark til DN. Men skal vi altså tro på Jan Thoresen kan vi nå avblåse krisen, for bare noen måneder senere har altså pendelen snudd. Tro det den som vil. #Fail å tro

Tro kan flytte fjell

Ikke tro at hverdagen blir enten det ene eller det andre. Showrooms og fysiske butikker som skal gi merverdi for netthandel er ikke noe nytt. Bolia etablerte seg i Norge med denne strategien for snart 15 år siden. Stormberg har gjort det samme. Komplett.no har også fulgt denne trenden, mens andre fysiske butikker har gjort det motsatte. Tilpasset seg en analog og digital hverdag. De beste av disse har også skjønt at den digitale tilstedeværelsen også må tilpasses mobile plattformer, men her til lands er det kun snakk om et fåtall - 5 av 100, skal vi tro Google Norgeog Jan Grønbech.

Adapt or die

Vi burde holde oss for gode å komme med råd og påstander som handler om Ying eller Yang; det er begge deler som er trenden om det absolutt må handle om en trend. Norske brukere og forbrukere har skjønt det for lenge siden, og finner de ikke det de vil ha fra norske virksomheter, så er veien kort til å finne det hos utenlandske aktører - og det gjør vi, i et rasende tempo. Forsvinner den 40 år gamle proteksjonistiske « handlingsregelen » på 200 kroner tollfritt for internasjonal handel vil netthandelen til utlandet vokse bare enda raskere.

Ikke bruk tiden på å tro, men til å vite, slik at du kan tilpasse deg den hverdagen kundene dine lever i. Trender eller ikke, Internett har kommet for å bli, mobilen som en Internett-enhet har kommet for å bli, sosiale medier har kommet for å bli og Internett-handelen over sosiale medier og via mobile enheter vokser i et rasende tempo - tilpass deg eller gå konkurs. Alt annet er #Fail!