Debatt

Cøliaki, allergi eller intoleranse? Vi mangler en felles forståelse. | Julia Døhlen Edin

  • Julia Døhlen Edin
    Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

Kjøkkenet, som ikke visste om vi hadde cøliaki, allergi eller intoleranse, lager hele retten på nytt. For selv spor av gluten kan være nok til at noen blir alvorlig syke. Det hele kunne vært unngått om vi bare hadde hatt et språk for intoleranse og alburom for at «litt er lov», skriver innleggsforfatteren. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix

Neste gang jeg er på restaurant skal jeg si: Jeg har intoleranse. Ikke allergi eller cøliaki.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«En hamburger med fruktanfritt-brød og majones uten oligosakkarider, takk!»

Slik kunne jeg ha sagt det da jeg nylig bestilte mat. I stedet sa jeg det slik at det skulle bli forstått: «En hamburger med glutenfritt brød og vanlig majones, i stedet for aioli.»

Det samme tar jeg, sa min sidemann, som også har mageproblemer. Servitøren forsto hva vi ba om, og behandlet det både profesjonelt og seriøst — som om vi hadde cøliaki eller alvorlig allergi.

Sannheten er at vi «bare» har intoleranse. Ergo ville ikke en smule med brød ha skadet oss, men det kunne gitt mageplager.

Julia Døhlen Edin. Foto: Privat

Ubehagelig og flaut, men ikke farlig

Da burgerne ble båret ut, var kun en av dem med glutenfritt brød. Unnskyld, det har skjedd en feil, påpeker vi. Burgeren ble sendt tilbake på kjøkkenet.

Hva er det som tar så lang tid? undrer vi. Det er jo bare å bytte ut brødet! Men så lett var det ikke.

Kjøkkenet, som ikke visste om vi hadde cøliaki, allergi eller intoleranse, lager hele retten på nytt. For selv spor av gluten kan være nok til at noen blir alvorlig syke. Det hele kunne vært unngått om vi bare hadde hatt et språk for intoleranse og albuerom for at «litt er lov».

Les også

Les også: Slutt å tro på matallergi eller intoleranser som årsak til magesmerter | Bente Krane Kvenshagen

Si det som det er!

Gry Skodje, klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, ledet en studie på irritabel tarmsyndrom. Forskerne undersøkte effekten av å provosere med bare gluten uten fruktaner, og bare fruktaner uten gluten.

Studien viste at det ikke var utslag når deltagerne spiste gluten, men ved fruktaner fikk de symptomer som stinnhet, oppblåst mage og diaré.

Les også

Les også: Ingen dropper sosiale begivenheter eller har diaré for å være «trendy» | Maja Skogstad

Si gjerne at du ikke har cøliaki, men at du ikke tåler gluten likevel, anbefalte Skodje: Hvis små mengder er OK, så forklar det, så kan de heller spørre om det er OK at sausen inneholder litt hvete.

«En glutenfri burger uten aioli, takk!» Det er det jeg skal si neste gang jeg er på restaurant, og samtidig legge til: «Jeg har intoleranse, ikke allergi eller cøliaki.»
Med en felles forståelse kan vi skape rom, respekt og et språk for oss med intoleranse.

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Matintoleranse og allergier

Relevante artikler

  1. KRONIKK
    Publisert:

    Forskere: Å reagere på brød betyr ikke alltid at man er glutensensitiv

  2. DEBATT
    Publisert:

    Glutenfritt? Lav-Fodmap? Gå til legen før du setter deg selv på unødvendig strenge dietter

  3. KOMMENTAR
    Publisert:

    Endelig et nesten glutenfritt statsbudsjett!

  4. KOMMENTAR
    Publisert:

    Ikke blir du tynnere. Ikke blir du sunnere. Men selger, det gjør det

  5. KRONIKK
    Publisert:

    Meninger: Slutt å tro på matallergi som årsak til magesmerter

  6. FORELDRELIV
    Publisert:

    Nå krever barnehagen legeattest: – En periode var det kanskje litt «populært» å ha allergi