Debatt

Internrevisjonen: Ap virker livredde for velgerflukt til Frp | Andreas C. Halse

 • Andreas C. Halse
_HNJ0819_doc6n7w1xdxfbl1n8njs9g0-EB5jzIIlBC.jpg

I stedet for å utvikle langsiktige løsninger for for innvandrings- og flyktningpolitikken, ender Arbeiderpartiet med å kaste seg på rent symbolske forslag for å unngå ytterligere lekkasjer til Fremskrittspartiet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det var ikke Frp, men Ap som lanserte f orslaget om konfiskering av flyktningers eiendeler i Norge.

Konteksten var et spørsmål fra en journalist på en felles pressekonferanse for de sosialdemokratiske partiene i Norden. Her åpner Jonas Gahr Støre for å kopiere danskene på området, selv om han riktignok «tar avstand fra begrepsbruken».

Arbeiderpartiets leder er på sitt sedvanlige vis vag i ordbruken, men forslaget innebærer i realiteten at politiet vil måtte konfiskere verdisaker fra flyktninger.

Andreas C. Halse

Forslag som gir dårlig magefølelseI tillegg til at forslaget gir en dårlig magefølelse, er det noe uklart hvilket problem det skal løse.

Det er nemlig allerede slik at asylsøkere får redusert sine sosiale støtteordninger fra det offentlige dersom de selv sitter på store verdier. Det er vanskelig å se at det å beslaglegge verdier man uansett har til hensikt å bruke som utgangspunkt for å redusere andre stønader, bidrar med noe som helst annet enn å skape mer byråkrati.

I et slikt perspektiv kunne man strengt tatt forstått Arbeiderpartiets fascinasjon for ideen, men i virkeligheten handler det nok om noe helt annet.

De færreste vil være kjipe

Arbeiderpartiet skjønner antagelig at de er langt unna å sette premissene for politikkutvikling og dagsorden i asyl— og flyktningdebatten.

I stedet for å utvikle langsiktig politikk og bærekraftige løsninger på feltet, ender man med å kaste seg på rent symbolske forslag for å unngå ytterligere lekkasjer til Fremskrittspartiet. Problemet er bare at det hverken virker eller er spesielt fornuftig.

Jeg tror de fleste velgere ser store utfordringer knyttet til flyktningsituasjonen i verden og vil ha politiske løsninger på dette området. Jeg er samtidig ganske trygg på at aller færreste føler noe behov for å være kjipe med mennesker på flukt.

Å konfiskere verdier uten at det engang har noen praktisk eller økonomisk betydning, er et eksempel på sistnevnte.

Ulike signaler fra Støre

Etter at Arbeiderpartiet introduserte forslaget, er det kommet mange ulike signaler fra Støre. I en debatt med Frps Mazyar Keshvari på Dagsnytt atten sier han at det er uaktuelt for partiet å støtte en endring av dagens lovverk. Samtidig uttrykker Støre at han er prinsipielt enig i den danske modellen.

SVs Snorre Valen er mandag ute med skarp kritikk av Arbeiderpartiets vingling, både i asylspørsmålet og på flere andre politikkområder. Det bør i så fall bety at det finnes et hav av muligheter for SV i norsk politikk. Så lenge partiet fortsetter å vake rundt sperregrensen er det imidlertid mye som tyder på at Arbeiderpartiet ikke er de eneste som skylder velgerne tydelige svar og troverdige løsninger.

Nye spennende forslag

Impulsen til å så tvil om et forslag man selv har fremmet for norsk offentlighet, bør få Arbeiderpartiet til å tenke at det bør legges dødt. I stedet kan man bruke energi på å finne ut hvordan systemet skal gjøres bærekraftig for en fremtid med fortsatt store bevegelser over landegrensene.

De kan starte med å diskutere forslagene fra UDIs direktør Frode Forfang og tidligere generalsekretær i NOAS Sylo Taraku. Begge skisserer en helt ny modell som kan:

 • redusere antallet mennesker som benytter farlige fluktruter
 • bedre kjønnsbalansen blant dem som kommer hit
 • styrke europeisk samordning
  Velgerne venter på tydelige svar fra Arbeiderpartiet. Men det eneste som er tydelig med Ap nå, er at de ikke vil miste flere velgere til Frp.

Twitter: @achalse

Opptatt av flyktning- og innvandringspoilitikk? Her er to gode kronikker:

 • Finnes det et bedre internasjonalt flyktningsystem, spør direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet: Dagens system bygger på et paradoks
 • «Streng» eller «liberal» asylpolitikk? Les hvorfor generalsekretær Sylo Taraku i LIM (nettverket for Likestilling, integrering, mangfold) og Torstein Ulserød, jurist i Civita mener dette spørsmålet er et sidespor
  Andreas C. Halse er spaltist i Aftenposten, og skriver annenhver uke kritikk av egen politiske side. Siste innlegg fra Internrevisjonen finner du her:

Les også

 1. Vil kulturministeren bringe Selbekk til taushet, spør Jan Arild Snoen

 2. Arbeiderpartiets leder vil heller diskutere retorikk enn politikk med Regjeringen, mener Andreas Halse

 3. Det er på tide å slakte hellige boligkuer. Mer skatt på bolig! mener Jan Arild Snoen

 4. Ikke se til Sverige i innvandringspolitikken, Lysbakken, oppfordrer Andreas Halse

 5. Finnmarkingene er delvis gratispassasjerer på velferdsskuten. Det burde en blå regjering gjort noe med, mener Jan Arild Snoen

 6. Politikken er på sitt verste når den søker å regulere folks følelsesliv, skriver Andreas Halse

 7. Dagens innvandringspolitikk fører til økte forskjeller på alle fronter, men venstresiden sitter stille i båten

 8. Frp må snart velge mellom å være velferdspopulister eller et skatteletteparti


Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Ny podcast:

Les også

Hør Debattert:

I løpet av 29 minutter og 15 sekunder er kommentator Mathias Fischer , debattleder Liv Skotheim (Bergens Tidende) og debattredaktør Erik Tornes (Aftenposten) innom overgrepene i Stockholm, datokjøring skal redde byluften og er Aftenposten dobbeltmoralske når avisen skriver om kaloritelling samtidig som unge jenter roper om hjelp på Si ;D?

Les mer om

 1. Debatt
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Innvandring
 4. Internrevisjonen