Debatt

Man skulle tro at når en nordmann blir kidnappet av IS, så står vi sammen og håper på det beste utfallet. Men dengang ei. | Pål Norheim

  • Pål Norheim
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Denne teksten ble først publisert på Pål Norheims Facebook-side.

VG skriver: «Terrorgruppen IS hevder å holde nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel i Syria. Ifølge norske myndigheter ble nordmannen kidnappet i januar.»

Pål Norheim.

Jeg verken kjente eller var FB-venn med Grimsgaard-Ofstad; til det var han kanskje hakket for eksentrisk i ideologisk henseende etter min smak (selv om gudene skal vite at jeg har mange eksentrikere på min venneliste), og han sendte aldri en venneforespørsel. Men jeg så hans kommentarer fra tid til annen påtrådene til diverse FB-venner.Nå vil IS ha løsepenger. Og en håndfull av mine FB-venner og deres venner fryder seg, bare timer etter at dette ble kjent. Antagonismen mellom dem og ham på sosiale medier opphører ikke idet han blir kidnappet IRL og prisgitt IS'nåde; det øker bare skadefryden. Følelsen av triumf overfor en meningsmotstander de hatet, kulminerer idet motstanderen risikerer å bli myrdet av den pr. idag mest fanatiske og nådeløse islamistiske gruppen vi kjenner til i Midt-Østen.

Jeg har unfriendet den håndfull kommentatorer som reagerte med skadefryd, polemikk mot hans meninger og glede over situasjonen nå i natt.

Slike folk er ikke til å stole på. Punktum.

Men jeg har ingen illusjoner om at ikke et utall FB-tråder i dagene som kommer vil bli viet løst og ubekreftet sladder, hatefulle angrep fra meningsmotstandere, skadefryd og ondskapsfulle rykter fra folk for infame eller for infantile og dumme og uansvarlige til å fatte at nå er det alvor.

Man skulle tro at når en nordmann blir kidnappet av IS, så står vi sammen og håper på det beste utfallet. Men dengang ei. Mer eller mindre profilerte folk skravler tankeløst i vei i sosiale medier, og glemmer at deres private sladder skjer i full offentlighet, med de konsekvenser det kan tenkes å ha for den kidnappede og de pårørende.

Pål Norheim ga i 2014 ut boken «Oppdateringer», basert på sine Facebook-oppdateringer.

Andre saker om kidnappingen:

Les også

  1. IS-kidnappet nordmann skal ha levd anonym tilværelse i Oslo

  2. IS skrev om gisselet (48) da de skjønte at Norge ikke ville betale

  3. Forsker: - Norge må be om nåde for gisselet

  4. Dette sa Erna Solberg om gisselsituasjonen i Syria

PS! Pål Norheim ønsket ikke noen kommentarer på sitt Facebook-innlegg om denne saken. Derfor er heller ikke kommentarfeltet her åpent.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Syria
  3. Den islamske staten (IS)