Guri Idsø Viken: Derfor tar jeg Petter Northug tilbake

Innleggsforfatter Guri Idsø Viken «slo opp» med Petter Northug etter fyllekjøringen i 2014. Innlegget ble et av Aftenpostens mest leste i fjor. Etter å ha sett hvordan Northug har håndtert saken, har Viken ombestemt seg.
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg vet det, jeg dumpet Petter Northug hardt og brutalt i mai. Med rette, vil jeg også hevde. Men jeg sliter nå.

Med fire gull og fire dalahester heiv Petter Northug seg på privatflyet fra Falun til Trøndelag søndag. Da avsluttet han en lang og tung periode. Til syvende og sist var det hans egen fortjeneste at den endte bra, akkurat som det var hans fortjeneste at den begynte dårlig.

Guri Idsø Viken

Det kan kanskje virke slik noen ganger, men det er faktisk ikke vanskeligere for kjendiser å oppføre seg ordentlig enn det er for andre.Vi er alle enkeltmennesker som tar en rekke valg i hverdagen, og noen er mindre heldige enn andre. Petter Northug hadde nok fått like mye informasjon som oss andre om å kjøre i fylla og konsekvensene av det. Også han hadde grunnlag for å velge mellom å gjøre det eller å la være.

Fordelen med å være verdens beste skiløper

Det jeg derimot kan tro på at er utfordrende, er å forholde seg til den enorme påvirkningskraften man som profilert forbilde har på andre. Det gjør at man selv må passe ekstra på, at man er avhengig av gode rådgivere rundt seg og ikke minst at man må gjøre en helvetes ryddejobb når ting går galt. For det gjør det jo innimellom. For alle.

Det er en konkurranse få har lyst til å vinne, men de fleste fyllekjørere har det tøffere enn verdens beste skiløper. Det finnes dem som har skadet andre eller seg selv alvorlig og må leve med det resten av livet. De som ikke har råd til ny bil, vanntett kommunikasjonsstrategi eller bra advokat. Og ikke minst: de som ikke til enhver tid har hundre og femti tusen fans som står og roper i ørene deres at de er deres helter uansett.

Livet er kanskje tøft når man er kjendis, men det er oftest tøffere når man ikke er det.

Fyllekjøring og verdidebatt

Hvis jeg skal tilgi Petter Northug, er det ikke fordi det er så vanskelig for ham å være i medienes fokus. For la oss være ærlige: De forsidene han til enhver tid får, har han omfavnet med hele sitt nordtrønderske hjerte. Petter klarer seg godt i mikrofonskogen. Vi trenger ikke å lide på hans vegne mens han står og snakker om k**en sin og siste match på Tinder, eller når han griner en modig tåre over ting han angrer på.

Petter har følelsene utenpå. For det liker jeg han litt.

Burde vi forvente mer av kjendiser? Nei. Men så lenge de skaper historie med egne handlinger, bør vi kunne diskutere dem.

Når vi brydde oss så mye om fyllekjøringen i fjor, var det bra for verdidebatten. Overeksponerte kjendiser gir oss en god mulighet til å løfte felles etiske diskusjoner midt i vårt mangfold av religioner og livssyn.

Våre guder og profeter er forskjellige, men kjendisene er stort sett de samme.

Om noe kan forsvare å være så opptatt av kjendiser som vi er, er det kanskje nettopp deres samlende funksjon som verdibærere.

Kan vi ta avstand til fyllekjøring gjennom en samtale om Petter Northug, er det verdt noe for andre. Og det tåler Petter. For det liker jeg han litt mer.

Produktet Petter

De færreste kjendiser er bare seg selv, de er et produkt som de selv skal forvalte. Det er mange som har investert arbeidstimer, penger og faglig integritet i de stavene som staker seg over mållinjen.

Akkurat som Miley Cyrus eller Justin Bieber er Petter Northug millionindustri. Men i motsetning til Justin Bieber, lot ikke Petter seg drukne i den møkka han møtte. Han kom styrket tilbake som en bedre Petter. Han gjorde jobben sin, og han gjorde den bra.

For slik er Petter Northug. Han skylder sjelden på andre enn seg selv, og han mener sjelden det er noe annet å gjøre enn å prøve å bli bedre igjen når alt ser mørkt ut. Kanskje ligger han langt bak og kanskje må han ut av sporet, men han klarer alltid å vinne igjen.

For det kan jeg ikke annet enn å elske Petter.

Ekte kjærlighet for en ekte helt

Da jeg kastet Petter Northug på dynga i mai, var det ikke fordi han hadde blitt en dårligere skiløper, men fordi han hadde blitt et dårlig forbilde, og fordi ikke kunne tilgi ham om han inspirerte enda flere unge nordtrønderske gutter til å kjøre seg ihjel. Har han klart å snu på det nå?

Kanskje. Han har i alle fall gjort en ærlig innsats.

For noen vil Petter Northug alltid være en fyr som kjørte i fylla og stakk av fra kompisen, for andre vil han være en fantastisk mann som hadde en dårlig periode. For meg vil han være litt av begge deler, men han vil også alltid være verdens beste skiløper.

Ok. Det er nok nå. Jeg tar Petter Northug tilbake. Selvfølgelig gjør jeg det. Ellers hadde jo ikke dette vært ekte kjærlighet. Og han hadde ikke vært en ekte helt.

Twitter: @guriiv

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter