Debatt

Oslo sliter med integreringen

 • Amal Aden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg har lenge ment at Oslo kommune sliter med integreringen. Som foredragsholder har jeg besøkt en del steder i Norge det siste året, og jeg opplever at integreringen går bedre rundt i landet enn i Oslo.

I Oslo sliter spesielt minoritetskvinner. De blir møtt med moralpolitiet, av taxisjåfører som kommenterer deres klesdrakt eller at de tar taxi alene. Mange kvinner og jenter i Oslo forteller meg at de ikke føler seg frie selv om de bor i et fritt land.

Selvfølgelig finnes det også mange godt integrerte i Oslo, men Oslo kommune har en utfordring når det gjelder integrering. Rundt i Norge møter jeg kvinner og jenter som er godt integrert. De forteller at de føler seg trygge og de opplever at de raskt blir en del av det norske samfunnet. I Oslo har jeg snakket med somaliere som har bodd i Norge i over 20 år, uten at de har behøvd å lære seg norsk.

Vil ikke integreres

Litt utenfor Oslo, på Lørenskog og Lillestrøm, møter jeg flotte og samfunnsengasjerte ungdommer som er opptatt av integrering.

I Hammerfest, Stokmarknes, Bodø, Bergen, Kristiansand og Stavanger møter jeg godt integrerte somaliere. Flere steder har jeg hatt gode og saklige samtaler med somaliske menn om integreringen.

I Oslo møter jeg så altfor mange somaliske menn som ikke vil integrere seg, som ikke ønsker å snakke om integrering.

Jeg mener Oslo har mye å lære om integrering, spesielt av små kommuner rundt om i Norge. Politikerne i Oslo må snart innrømme at integreringen går dårlig. Integreringen må tas alvorlig. Det hjelper lite å fôre folk med penger uten å stille krav.

Håp for Oslo

Etter å ha lest VG Helg 2. oktober får jeg et håp om at det kan bli bedre i Oslo. Jeg ser at Libe Rieber-Mohn ønsker å bli byrådsleder i Oslo ved valget i 2011. Oslo kommune fortjener en ny sjanse når det gjelder integrering, og for å få til noe nytt, må nye mennesker komme på banen. Rieber-Mohn er en god kandidat. Hennes bakgrunn gjør henne sterkere enn de fleste. Hun forstår de som står utenfor.

Riber-Mohn stiller krav og er tydelig. Hun er en sterk kvinne. Det må til for å få til integreringen i Oslo. Oslos innbyggere fortjener Libe Rieber-Moen som byrådsleder.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  - Det er haram å ta imot sosialhjelp hvis man kan jobbe

 2. NORGE

  Det finnes et ord for homofil på somali. Men det er så stygt at man ikke bør ta det i sin munn.

 3. NORGE

  – Foreldrekurs bør bli obligatorisk for flyktninger

 4. OSLOBY

  Libe Rieber-Mohn blir integreringssjef

 5. OSLOBY

  Her kan de ta imot unge flyktninger på dagen

 6. NORGE

  Vanligere med skilsmisse blant somaliere