Debatt

Dag Viljen Poleszynski svarer John Færseth: Usaklig om vaksineskepsis

  • Dag Viljen Poleszynski
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

John Færseth hevdet i Aftenposten 12. februar at «dødelig konspirasjonstenkning» ligger bak vaksineskepsis og viser til at flere i California nylig er smittet med meslinger, en harmløs virusinfeksjon som normalt raskt går over av seg selv.

John Færseth:

Les også

All vaksineskepsis baserer seg på ideer om at legevitenskapen og myndighetene ikke vil vårt beste

Hovedårsaken til nedgangen i forekomst og dødelighet av infeksjonssykdommer er bedre økonomi, bedre offentlige tjenester (vann, kloakk, renovasjon), hygiene, større boliger og avskaffelse av sult.

Vaksiner har hatt liten betydning for dødeligheten av influensa, lungebetennelse, difteri, kikhoste og polio.

Dag Viljen Poleszynski

I USA har vaksiner redusert total nedgang i dødelighet maksimalt 3,5 prosent siden 1900. Da meslingvaksiner ble introdusert i 1963, var dødeligheten allerede nær null.Meslingvirus kan ha blitt mer utbredt etter introduksjon av vaksiner, ifølge dr. Viera Scheibner fra Internasjonalt medisinsk råd for vaksiner.

Vaksiner gir ingen garanti mot sykdom.

Den britiske forskeren Andrew Wakefield og medarbeideres artikkel om autisme fra 1998 lanserte en hypotese om en mulig sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme, basert på en rekke pasientkasuistikker. Wakefield er ikke vaksinemotstander og foreslo bare å teste hypotesen vitenskapelig. Han møtte likevel en storm av kritikk.

Vaksineskeptikere tilhører ikke «et kultisk miljø».

Mange medisinske tiltak som i sin samtid virket fornuftige, viste seg i ettertid å være basert på sviktende premisser. Hvordan vet Færseth at ikke Wakefield er vår tids Ignaz Semmelweis (1818-65)?

Bli med i debattene. Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Hun jobber på sykehus i California: Jeg er flokken, og vaksiner redder liv

  2. Vaksinemotstand må møtes med informasjon

Les mer om

  1. Debatt
  2. Vaksine