Debatt

Der er på tide å handle, Norge! Ikke nøl lenger. | Irene Peroni

  • Irene Peroni
    Irene Peroni
    Italiensk journalist bosatt i Norge
Helsearbeidere jobber på spreng på sykehuset i Brescia i Nord-Italia.

Hvis dere ikke vil havne i samme situasjon som Italia, må dere handle straks. Det dreier seg om å redde liv.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som italiener som bor i dette landet, og som tidligere journalist, ønsker jeg å henvende meg direkte til de høyeste instansene her i Norge: I denne krisen er det hver dag som teller.

Tirsdag ble 1300 nye smittede registrert bare i Lombardia, den regionen i Nord-Italia som sliter mest med covid19.

Hvis dere ikke vil havne i samme situasjon som Italia, må dere handle straks. Det dreier seg om å redde liv. Se på smittekurven i Norge: Den stiger raskt. Dette er en veldig alvorlig utvikling som ikke skal undervurderes.

Glem 17. mai

Det er på høy tid å stenge alle skolene, alle kontorene og innføre karantene for hele befolkningen. Folk skal holde seg hjemme og bare gå i butikker hvis de trenger matforsyninger.

Det er greit å gå på tur hvis man holder god avstand fra andre, men jeg ser altfor mange som står tett inntil hverandre, gjerne fremmede.

Glem 17. mai, glem russefestene. I hvert fall foreløpig. Jeg vet at det jeg sier, er svært upopulært. Men nå er det annet som skal prioriteres, hvis dette skal gå bra. Det viktigste er at landet må bestille nye respiratorer, fordi de trengs også av unge pasienter som blir syke, ikke bare av de eldre, som mange tror. Og uansett: Vi alle har foreldre og besteforeldre som vi er elsker!

Les også

Direktestudio: Se siste nytt om Koronaviruset

Italia handlet raskt

Jeg har hørt mye kritikk om hvordan Italia håndterte krisen, og utsagn som «Italia har nølt med å handle» (NRK Debatten 10. mars). Dette stemmer ikke. Italienske helsemyndigheter har grepet inn med en gang og har vært veldig åpne.

Antall smittede og døde er blitt publisert fortløpende fra dag én. Vi hadde mye utstyr på lager: 60.000 personer er blitt testet, og testene er blitt utført veldig hyppig, særlig de første ukene. Vi hadde masker, både de spesielle som legene bruker, og de vanlige som selges på apoteket.

I Italia er det 5200 plasser på intensivavdelingene (8,7 plasser pr. 100.000 innbyggere). Det er ikke mye, men ikke så lite heller. Ifølge Espen Rostrup Nakstad ved Oslo Universitetssykehus har Norge ca. 400 intensivplasser i drift (NRK Debatten 10. mars).

Les også

Kjære karantenebryter: Bli hjemme. | Alexander Bergseth Borgen

Har bestilt respiratorer

Situasjonen i Italia er nå kraftig forverret fordi det ikke er mulighet for intensivbehandling til alle som trenger. Italienske leger må i noen tilfeller velge hvem de skal redde pga. mangel på nettopp respiratorer. Politikerne og myndighetene i Italia snakker helt åpent om det.

Norge må bestille mange flere slike maskiner snarest mulig og bygge om sykehusene for å ha større og flere intensivavdelinger.

I Italia er antall smittede mer enn 10.000. Det blir stadig flere, men de strenge karantenereglene begynner å gi resultater. Heldigvis er det noen fabrikker i Italia som produserer respiratorer, og en del er blitt bestilt fra utlandet. Innen to uker skulle vi få ytterlige 1100. Så venter vi på 2700 til som blir levert innen 45 dager, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Jeg vil også nevne hvor takknemlige vi er overfor våre leger og sykepleiere som har ofret alt og jobbet dag og natt, noen i flere døgn uten å dra hjem. I dag døde en prominent lege, Roberto Stella, som hadde fått smitten. Han var 67 år gammel.

Der er på tide å handle! Ikke nøl lenger.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Italia
  3. Folkehelseinstituttet