Kort sagt, torsdag 20. februar
Fastlegenes forhold. Tvangsmedisinering i psykiatrien. Dette er dagens kortinnlegg!
Vi tar fastlegeutfordringene pÄ alvor
I Aftenposten 17. februar etterlyser fastlege og professor Erik L. Werner konkrete tiltak i den kommende handlingsplanen for allmennlegetjenesten. Jeg er helt enig med Werner om at fastlegene er grunnmuren i helsetjenesten og at vi mĂ„ sikre en god fastlegeordningen for fremtiden. Derfor gjĂžr vi mye â bĂ„de pĂ„ kort og lang sikt.
Vi samarbeider nÄ tett med legeforeningen og kommunesektorens organisasjon (KS) om handlingsplanen. Den vil jeg legge frem til vÄren. Men vi har allerede tatt en rekke grep.
I Ärets budsjett har vi bevilget betydelige midler til Ä styrke og modernisere fastlegeordningen. Pengene gÄr blant annet til Ä rekruttere flere fastleger, til Ä gi fastleger bedre betalt for nye oppgaver, og til Ä stÞtte fastleger som har pasienter med stort behov for oppfÞlging. Vi har ogsÄ sÞrget for flere turnusstillinger (LIS1-stillinger) og flere utdanningsavtaler (ALIS-avtaler) i kommuner med rekrutteringsutfordringer. ALIS-avtaler gir legene mulighet til Ä begynne i stilling med fast lÞnn. Det er viktig for unge fastleger som Þnsker stÞrre Þkonomisk trygghet.
Vi jobber for Ä redusere arbeidsbelastningen for dagens fastleger. Etter initiativ fra Legeforeningen har jeg derfor i Ärets oppdragsdokument gitt sykehusene tydelig beskjed om at de ikke kan skyve administrative oppgaver over pÄ fastlegene. Det er viktig for Ä gi mer tid til pasientrettet arbeid. Vi ser ogsÄ pÄ om vi kan forenkle eller fjerne noen av fastlegenes andre arbeidsoppgaver som ikke er pasientbehandling. Her ser vi blant annet pÄ legenes ansvar for Ä skrive ulike former for attester.
Jeg kan forsikre Werner om at den kommende handlingsplanen for allmennlegetjenesten vil inneholde ytterligere tiltak som skal ruste fastlegeordningen for fremtiden. Jeg hÄper dette vil fÄ flere til Ä velge den viktige fastlegejobben, og jeg hÄper at det blir lettere Ä gjÞre den.
Bent HĂžie, helse- og omsorgsminister (H)
Behov for realitetsorientering
Underlig logikk, svarer professor Ulrik Malt i Aftenposten 23. januar. Han sammenligner der schizofreni med diabetes, noe som neppe er god legeetikk. Folk blir ikke psykotiske i mangel av antipsykotika, ei heller av for mye dopamin. Forskere som har mÄlt dopamin fra ryggmargsvÊsken, fant ingen hÞyere verdier hos personer med schizofreni. Psykosetilstanden i seg selv er heller ikke dÞdelig.
Det jeg refererte til i USA Today, viser at livslengden reduseres i takt med salget av psykofarmaka. Forskningen Malt viser til, som antyder Þkt overlevelse, er mÄlt innenfor et begrenset tidsrom, der viktige forhold er utelatt og med referansegrupper som ikke er egnet til sammenligning. NÄr selvmord reduseres uten at levealder i snitt Þker, slÄr uansett det ikke det positivt ut for de andre dÞdsÄrsakene. Det forbauser meg at slikt blir tatt inn i hÞyt rangerte tidsskrifter og at bÄde Legeforeningen og Norsk Psykiatrisk forening er blitt lurt til Ä uttale dette i hÞringen til lovutvalgets NOU 2019: 14.
OECD Health Statistics 2019 viser at til tross for Norges skyhĂžye tvangsbruk, er antall tidlig dĂždsfall knyttet til schizofreni og bipolar lidelse tre ganger hĂžyre i Norge enn i Litauen og to ganger hĂžyere enn i Finland.
Lager vi behandlingssteder med tilnÊrminger som pasientene har tillit til, der man blir forstÄtt og mÞtt pÄ en respektfull mÄte, vil pasientene komme frivillig, fÄ bedre helse og normal livslengde. En slik endring kan skje raskt dersom helseministeren nÄ stopper ulovlig tvangsmedisinering.
Jan-Magne Tordenhjerte SĂžrensen, styreleder i Hvite Ărn, bruker- og interesseorganisasjon for psykisk helse
FÞlg og delta i debattene hos Aftenposten meiningar pÄ Facebook og Twitter