Debatt

Er debatter om soling «gode» eller «dårlige»? | Johan Moan

 • Johan Moan
  Johan Moan
  Professor emeritus, Universitetet i Oslo

Påføring av store mengder solkrem fjerner mange av de gode effektene av solen. Noen solkremer går gjennom huden og inn i blodet, skriver innleggsforfatteren. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB scanpix

Jeg argumenterte for måtehold både med solkrembruk og med soling og bygger mine utsagn på vitenskapelige fakta.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Andreas Slettholm brukte i en kommentar i Aftenposten den 26. august min kronikk i NRK Ytring om soling og solkremer som et eksempel på en debatt han mener ikke er «god».

Jeg vil presisere at jeg i min kronikk argumenterte for måtehold både med solkrembruk og med soling og bygger mine utsagn på vitenskapelige fakta. Det må altså være mot dette Slettholm argumenterer. Han må gjerne argumentere mot disse fakta med andre vitenskapelige funn, men ikke med en «uforglemmelig tekst» av en journalist. Forskere blir ofte bedt om å popularisere sine funn. Det forsøkte jeg å gjøre.

Johan Moan er professor emeritus i fysikk ved Universitetet i Oslo.

Mitt måteholdsprinsipp

Brytning mellom forskjellige vitenskapelige utsagn har pågått gjennom hele den naturvitenskapelige historien, og mye fremgang er kommet ut av slike brytninger.

Her vil altså en journalist bedømme hvilken vitenskap som er «god». Jeg håper han har satt seg inn i den filosofiske diskusjonen om hva godhet er. Det pågår nå en faglig/politisk debatt om nedleggelse av Ullevål sykehus. Er denne meningsbrytningen «god» eller «dårlig». Opplyser den ikke folk om fakta?

Skulle Slettholm kommentere på en grei måte, burde han ha argumentert mot mitt uttalte måteholdsprinsipp heller enn å tillegge meg utsagn jeg ikke er kommet med.

Så vidt jeg vet, var det Aristoteles som klarest målbar måteholdsprinsippet, og i all ettertid er det blitt sett på som godt.

Fjerner gode soleffekter

Slettholm er i bra selskap, for noen forskningsledere ved Oslo universitetssykehus skrev i en kommentar til min «måteholdsartikkel: «Kjør på med solkrem». Noen ord om saken: Påføring av store mengder solkrem fjerner mange av de gode effektene av solen. Noen solkremer går gjennom huden og inn i blodet.

Jeg vil vise til en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening 1. juli 2019 der nye funn om solkremer ble sitert. Påføring av enkelte solkremer ga langt høyere serumverdier enn den anbefalte, maksimale grensen på 0,5 ng/ml.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Solkrem
 2. Forskning og vitenskap
 3. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Glem altfor kompliserte solingsråd og tvilsomme påstander om solkrem og D-vitamin

 2. SPREK

  Slik beholder du brunfargen lengst mulig uten å bli brent

 3. KOMMENTAR

  Vi må ikke alltid ta debatten

 4. DEBATT

  Folkehelsen er avhengig av at journalister kontrollerer opplysninger og er kritiske til kilder

 5. DEBATT

  Dagens kortinnlegg, mandag 22. juni

 6. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 24. oktober