Debatt

Supermat er ren bløff - og kraftig overpriset | Mutert.no

 • May-britt Five
 • Marit Rasmussen

Spirulina er en av de såkalte supermat-typene. Det finnes i både pille- og pulverform. Innleggsforfatterne er kritiske til informasjonen forbrukere serveres. Foto: Perdita/ English Wikipedia [Public domain] / Wikimedia Commons

For 1990 kroner får du ett kilo såkalt supermat - eller 165 kilo brokkoli. Valget er ditt.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Supermat er både næring og medisin, skriver Norges største kvinnemagasin, Tara,sine nettsider.

Skal vi tro supermatentusiaster er ikke lenger grønnsakene i grønnsaksdisken gode nok, tvert i mot. Nå er det blant annet spirulina, acai og hampfrø som gjelder. Matvarer som er så næringstette at de tilhører en helt egen kategori av matvarer, nemlig supermat.

Sammenlignet med supermat er visst kål og bringebær tilnærmet junk.

Vi er skeptiske, og det med god grunn!

Supermat skal virke detoxende og basisk

Vi har tatt en titt i boken Supermat fra 2013, skrevet av John Opsahl, som også er grunnleggeren av supermatleverandøren Supernature . Ved å inkludere supermat som en del av kostholdet ditt lover Opsahl bedre helse, både fysisk og mentalt.

Listen av helsegevinstene ved å spise supermat er uendelig lang.

Chiafrø skal gi deg bedre hud, hår og negler, AFA-algen skal vedlikeholde nervesystemet, mens andre produkter skal nøytralisere stråling, styrke immunforsvaret og redusere tretthet.

Det er spesielt to påstander vi reagerer på: At supermat skal virke såkalt detoksende, og at noen matvarer virker alkalisk, altså basisk, på kroppen.

Men hva er det egentlig som skal detoxes ut av kroppen? Og hvordan?

Det finnes mange ulike definisjoner på detox, eller avgiftning om man vil.Opsahl skriver i sin bok at «detox handler om å hjelpe kroppen til å gjøre jobben sin bedre, slik at vi blir kvitt belastninger».

Hvilke belastninger eller toksiner det faktisk er snakk om finner vi ingen forklaring på. Så vi spurte John Opsahl selv.

Hvilke toksiner er det snakk om?

— Det må du spørre dem som benytter disse begrepene om, svarte Opsahl .

Til tross for at Opsahl i aller høyeste grad benytter begrepet detox, har han ingen forklaring på hvilke toksiner som samles i kroppen vår.

Videre skriver han i boken at «i utgangspunktet er kroppen vår selvrensende og selvreparerende. Men det har sin begrensning [...] Både kostholdet og livsstilen vår, forurensning og stress, gjør at kroppen vår utsettes for mer enn den klarer å ta unna».

Vi ønsket en forklaring på hvorfor han mener at kroppen ikke klarer å fjerne avfallsstoffer/toksiner selv, og spurte Opsahl også om dette.

Hvorfor klarer ikke kroppen kvitte seg med slike toksiner selv?

— Kroppen er selvrensende og selvhelbredende, så dette klarer nok kroppen fint selv.

Tilsynelatende er Opsahl selv forvirret om hva kroppen klarer eller ikke klarer.

Kroppen kvitter seg med avfallstoffer via lever, nyrer og svette

Hva vi vet er at kroppen har flere systemer for å kvitte seg med avfallsstoffer, blant annet via lever, nyre og svette.

Ta alkohol for eksempel, som vi vet er giftig i for store mengder. Alkohol forblir i kroppen helt til det blir brutt ned. Dette skjer hovedsakelig i leveren, hvor det meste brytes ned av enzymet alkohol dehydrogenase (ADH) til acetaldehyd. Et annet enzym, kalt aldehyd dehydrogenase (ALDH) bryter raskt ned acetaldehyd til acetat. Acetat brytes videre ned og forlater kroppen din som karbondioksid og vann.

Hvilke toksiner klarer å unngå alle kroppens mekanismer for å eliminere avfallsstoffer? Og hvor akkumuleres disse?

Ingen alger, frø eller grønnsak klarer å gjøre jobben bedre eller lettere for kroppen.

Påstander om sure og basiske kropper

«Inntak av korn, kjøtt, meieriprodukter, kaffe, sort te, sukker og industrisalt virker syredannende på kroppen vår. Det vil si at denne type råvarer er sammensatt på en måte som gjør at de danner syre i menneskekroppen når de fordøyes», skriver Supermat-forfatteren.

Magesyren vår har en pH på omlag 2. Dette er svært surt, så innsiden av magesekken må derfor regenereres ofte. Når maten går videre fra magesekken og over til tynntarmen bidrar bukspyttkjertelen med syrenøytraliserende stoffer som uskadeliggjør innholdet fra magesekken.

Hvordan disse matvarene virker syredannende sliter vi med å forstå.

Kroppen vår er svært flink til å regulere seg selv, både med tanke på temperatur, væske- og saltbalanse - og pH.

Blodet vårt holder en pH på 7,4. Blir denne høyere eller lavere vil kroppenmed én gang selv merke dette, og igangsette tiltak for å gjenopprette normal pH.

«Spirer, grønnsaker, røtter, rotknoller, mange fruktsorter og en del nøtter og belgfrukter, frigjør alkaliske næringsstoffer når de fordøyes, og virker dermed basedannende. [...] Dette skyldes hovedsakelig det høye innholdet av utallige plantenæringsstoffer og basedannende mineraler», skriver Opsahl.

Hva? Nei. Alle matvarer blir brutt ned til sine minste bestanddeler i fordøyelsessystemet. Proteiner blir brutt ned til aminosyrer, stivelse blir brutt ned til glukose, fett blir brutt ned til fettsyrer. Hvordan har disse forbindelsene basedannende effekt? PH i kroppen vår påvirkes i svært liten grad av hva vi spiser.

Ren bløff og grådig overpriset

Til tross for dårlig dokumenterte påstander skriver Tara at både forskning og erfaring viser at supermat er mat som «sikrer god helse og forebygger sykdom».

Denne forskningen ønsket vi å se, og spurte Tara om dette. Men fordi journalisten bak artikkelen ikke lenger jobber i Tara , kunne de ikke svare oss hvor kilden til disse påstandene kommer fra.

Ikke bare er supermat basert på ren bløff, men er også grådig overpriset.

Spirulina i pulverform fra Supernature koster hele 1990 kroner per kilo, dersom det kjøpes gjennom forhandlerenLife. Brokkoli derimot, koster rundt 12 kroner kiloen i de fleste dagligvarebutikker.

Forskjellen i kilopris er enorm:

For 1990 kroner kan du kjøpe 165 kilo brokkoli.

Ikke lov gull og grønne skoger uten å dokumentere påstandene

Det er ikke tvil om at supermat inneholder mange viktige næringsstoffer. Og det er heller ikke tvil om at et kosthold som inneholder nok næringsstoffer er essensielt for at kroppen skal kunne fungere optimalt. Men supermat er ikke magi!

Vår oppfordring til forfatter John Opsahl, bladet Tara , og alle andre supermatentusiaster, er å slutte med å spre feilinformasjon til forbrukerne sine.

Ikke lov gull og grønne skoger mens dere gjemmer dere bak udokumenterte påstander.

Innlegget er sampublisert med Rasmussen og Fives blogg Mutert.no. Twitter: Mutertno

Si din mening og se hva andre mener - følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Likte du dette innlegget? Her er noen skeptikerfavoritter:

 1. Les også

  «Coop serverer økologisk svada i misvisende reklamefilm»

 2. Les også

  Sunn fornuft: Mediene vet ikke hva som er best for deg

 3. Les også

  Det er Forbrukerrådets advarsler som er farlige, ikke solkremen. Smør i vei!

Les mer om

 1. Debatt
 2. Helse
 3. Matsikkerhet
 4. Kostholdsråd

Flere artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Slankediettene ekspertene advarer mot: Kjøttdietten kan øke risikoen for livsfarlige sykdommer, ifølge ernæringsrådgiver.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Det var en vill følelse å merke hvordan maten påvirket hodet mitt»

 3. SPREK
  Publisert:

  Her er feilene folk gjør når de skal ned i vekt: Ti myter om slanking

 4. SPREK
  Publisert:

  Ni vaner du må unngå om du vil ned i vekt og bli der

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Kjøttskam, sa du? Tor Keilen spiser bare kjøtt og har aldri følt seg bedre.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Vanskelig å spise «bare én smash»? Her er den vitenskapelige forklaringen.