Debatt

3 ansatterepresentanter ved OUS: Tåke over Gaustad

 • Svein Erik Urstrømmen
 • Bjørn Wølstad-knudsen
 • Aasmund Bredeli

Idéskisse for delvis samling av et nytt universitetssykehus på Gaustad i Oslo. OUS/Nordic - Office of Architecture

OUS-direktørens to nærmeste medarbeidere forsøker å spre tåke over gigantplanene på Gaustad og bortforklare kritisk rapport.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Siden Oslo universitetssykehus (OUS) ble vedtatt opprettet i 2008, har det fra ledelse og eier vært snakket i store ord om en gyllen fremtid i nye sykehusbygg.

500 millioner kroner — og rykk tilbake til start

Så langt er det eneste som har skjedd, at det er satt opp et flott nytt bygg for akuttmottak på Ullevål. Prislapp vel 500 mill kr. I OUS-ledelsens gigantplaner blir dette bygget overflødig. Ullevål sykehus skal bygges ned. Rykk tilbake til start.

OUS-direktør Bjørn Eriksteins to nærmest medarbeidere, Terje Rootwelt og Morten Reymert, forsøker i sitt tilsvar (22. februar)til professor Rune Slagstads kronikk «Byrådet og imperiebyggeren» (19. februar) å spre tåke over OUS' gigantplaner på Gaustad, samtidig som de vil bortforklare den meget kritiske, eksterne evalueringsrapporten.

Evalueringsrapport advarer

Svein Erik Urstrømmen

Bjørn Wølstad-Knudsen

Aasmund Bredeli Olav Olsen

Rootwelt/Reymert forteller at det på Rikshospitalet og Ullevål er «mange parallelle avanserte funksjoner». Det er ganske enkelt ikke riktig. Det er i dag svært få overlappende funksjoner ved de to sykehusene.De som lider mest under dagens tilstand, er Oslos lokalsykehuspasienter innen somatikk og psykisk helse. Det er også her den største veksten i behov vil komme.

Ifølge byrådsleder Raymond Johansen forutsetter byrådets støtte til OUS-ledelsen at den først starter med utbygging av lokalsykehus på Aker. Det er høyst uklart om sykehusledelsen er enig i det. Den har tvert om latt det skinne gjennom at en storstilt utbygging av såkalte regionfunksjoner på Gaustad står først køen, trass i at evalueringsrapporten advarer mot nettopp dette.

Gaustad-utbyggingen vil bli et pengesluk

For den foreslåtte Gaustad-utbyggingen vil bli et pengesluk som vil utelukke en samtidig oppgradering av Ullevål, et nytt Aker og et modernisert Radiumhospital.

På OUS-styremøtet 28. januar la vi ansatterepresentantene frem et alternativ forslag. Det gir et offensivt svar på de viktigste problemene og kan realiseres i overskuelig tid og innen realistiske økonomiske rammer. Med OUS-ledelsens forslag presenteres de ansatte og Oslos befolkning for et helt urealistisk prosjekt. De betydelige risikofaktorene den uavhengige evalueringsrapporten har pekt på kan ikke fjernes i løpet av noen raske møter, slik Rootwelt/Reymert søker å gi inntrykk av.

Konsulenttjenester for 60 millioner

Sykehusets egen økonomi gjør det ikke i stand til å bære den foreslåtte investering på 38 milliarder. Så langt reddes driftsresultatene av salg av eiendom.

Både dette og det store oppsamlede underskuddet de siste årene underslås i direktørenes innlegg. De unnlater også å nevne at OUS har brukt 60 millioner til konsulenttjenester på det nye Gaustad-prosjektet. Siden evalueringsrapportens konklusjoner ikke var slik Erikstein ønsket seg, har han nå bestilt en ny evalueringsrapport.

Tallakrobatikk

Direktørene avslutter innlegget sitt med en utrolig tallakrobatikk: Dersom en summerer sykehusets budsjett over 30 år – godt og vel 600 milliarder – blir en investering på 40 milliarder ikke så mye.

Dersom en brukte tilsvarende logikk på andre investeringsønsker i private bedrifter og offentlige virksomheter, ville det vært mulig å selge inn de utroligste investeringsprosjekter.

Luftslott er dårlig egnet som sykehus.


Strid om nytt sykehus:

Les også

Vil bruke 38 milliarder på nytt gigantsykehus i Oslo

Les også

Vil bygge to kjempesykehus i Oslo

Les også

Leger om sykehusplanene i Oslo: - Kostbart, krevende og tar for lang tid

Les også

Oslo-sykehus bruker 200 mill. årlig på å leie lokaler - har selv 45.000 m2 stående tomt i byen

 • Oslo kan få to nye kjempesykehus
  Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Lyst til å skrive ? Les denne først:

 1. Les også

  Seks tips til en Aftenposten-debattant

Les mer om

 1. Debatt
 2. Sykehus

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fikk mistillit mot seg fra tillitsvalgte for nær 20.000 sykehusansatte – får 1,7 millioner i lønn når han går av

 2. NORGE

  Frykter forsinkelser for Oslos nye gigantsykehus

 3. KRONIKK

  Hele Norges befolkning får håpe at noen setter foten ned for en planlagt fiasko

 4. NORGE

  Nytt Aker sykehus kan bli fem år forsinket

 5. KOMMENTAR

  Få synes å ha tiltro til sykehusplanene for Oslo. Det er det gode grunner til.

 6. DEBATT

  En utbygging på Ullevål vil bli 12,8 milliarder kroner dyrere og ta syv år lengre enn Gaustad