Debatt

Til mannens forsvar

 • Religionshistoriker
 • Forf>
 • Av <forf>alexandra Irene Larsen<

Jeg blir ikke rystet over undersøkelsen som Amnesty har laget i samarbeid med Reform ressurssenter for menn som sier at halvparten av norske menn mener at kvinner som flørter åpenlyst selv er ansvarlig hvis de blir utsatt for seksuelle overgrep.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

For jeg tror faktisk ikke dette er tilfelle. Og jeg vil påpeke til den norske kvinnes forsvar at det å stemple brorparten av norske menn som tikkende bomber som tyr til overgrep og vold hvis kvinnen utfordrer og provoserer, overhodet ikke er, eller kan være en oppegående kvinnes agenda. Dette er en oppkonstruert kjønnsdebatt som trekker oppmerksomheten noe vekk fra problemet.

Har vold felles.

Ulf Rikter-Svendsen, seniorrådgiver ved Reform — ressurssenter for menn, og John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge vil i Aftenposten 26. april prøve å konstruere et verdensbilde hvor menn og vold hører sammen. De sier rett ut at "vårt poeng er at vold er en av få ting alle menn har felles som kjønn. Vold knytter oss ubønnhørlig sammen som gruppe".Kan den norske mann finne seg i et slikt stempel? En slik form for overdramatisering av et samfunnsproblem må være unødvendig. De fleste norske menn, vil jeg hevde, er sosialisert til en ikke-voldelig fremtreden, og viderefører dette til sine sønner. Vi får en debatt lignende den vi har hatt rundt islam, og kravet om at alle muslimer, spesielt imamer, må stå frem og ta avstand fra de overgrep noen få muslimer gjør.

En uggen følelse.

Over en hel side i en annen av landets store aviser 28.april henviser en kvinne indignert til undersøkelser, en svensk doktorgradsavhandling og en nettdebatt i Norge, som viser den skandinaviske manns forkastelige holdning til kvinnen. En uttalelse jeg stusser over er "men alle vi som går rundt med kaotiske minner om svette mannehender og kvalte klynk vet at det finnes mange som gir blaffen i klarsignal". Mener hun at noen har forgrepet seg på henne? Eller har hun som mange andre kvinner et eventyr på samvittigheten som ikke var hverken planlagt eller ønsket?Hvorfor skylde mer på mannens manglende behov for klarsignal enn kvinnens manglende evne til klart å si nei? Kanskje er det slik at om kvinner sitter med en uggen følelse etter å ha vært til sengs med en mann, blir det lettere å legitimere sin egen uskyld ved å klandre mannenHvordan skal man kjenne igjen ulven når den virkelig kommer, når kvinner står og roper "ulv" til alle menn som går forbi? Er det heksejakt mot mannen som enkelte menn har hevdet i ovennevnte undersøkelses kjølvann? Det er i alle fall en sterk overdramatisering av et problem. Hvis kjønnsdebatten skal bli tatt på alvor, kan det være lurt å holde seg til poenget: At en del menn begår alvorlige overgrep mot kvinner. Flertallet gjør det ikke.

 1. Les også

  Avslørende kvinnesyn

 2. Les også

  Fire av ti kvinner sextruet

 3. Les også

  En sak for menn

 4. Les også

  Heftig debatt om voldtekt

 5. Les også

  - Ikke kom trekkende med skjørtelengder

 6. Les også

  - Neppe så dramatisk<br/> i virkeligheten

 7. Les også

  Jeg - en av &laquo;dem&raquo;

 8. Les også

  - Fyttirakkern, dette<br/> er flaut for oss menn!

 9. Les også

  - Overraskende, skuffende og skummelt

 10. Les også

  Dette svarte mennene om voldtekt

 11. Les også

  - Kvinnene har skylden

 12. Les også

  - Stor forskjell på ansvar og skyld

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5