Debatt

Senterpartiets innvandringspolitikk | Kristin Clemet

  • Kristin Clemet
    Leder, tankesmien Civita

Det er ingen andre stortingspartier som kombinerer en så streng asylinnvandringspolitikk med en så streng arbeidsinnvandringspolitikk.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil gjerne fortsette diskusjonen om en kommentar jeg skrev i Aftenposten 22. januar «Kan det dukke opp en norske Trump?» -der Senterpartiet sto omtalt i én setning.

Kommentaren handlet om den populistiske og nasjonalkonservative vinden som nå blåser over Europa og USA. Jeg stilte også spørsmål om hvorvidt vi kan se noen lignende tendenser i Norge, og mitt svar er ja. Jeg tror ikke noen partier er uberørt, og «at det særlig er Senterpartiet og Fremskrittspartiet som nå ser nytteverdien av å spille på motpolene by og land, folk og elite, eller vi i Norge og de andre.»

Har aldri brukt ordet «fremmedfrykt»

Det kreves bare noen sekunder på nettet for å finne ut at Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, bruker denne typen retorikk, og det har da heller ikke Tvinnereim benektet. I stedet påstår hun at jeg beskylder Senterpartiet for å lide av «fremmedfrykt» (24. januar), men det er, slik jeg skrev i et svarinnlegg til henne (28. januar), et ord jeg aldri har brukt. Det jeg skrev om, er partier som «ønsker en streng innvandringspolitikk». Og videre: «…siden Senterpartiet samlet sett står for den strengeste innvandringspolitikken i Norge, kan det vel ikke være «hersketeknikker» og «mobbing» at noen påpeker det?»
Men det mener tydeligvis Tvinnereim. I et nytt svar til meg (1. februar) mener hun dette er en form for «alternative fakta» eller «en bevisst forenkling», fordi nei til fri arbeidsinnvandring i EØS-området ikke er «fremmedfrykt».

En nøktern analyse

Men igjen: Jeg har ikke sagt eller skrevet ett ord om fremmedfrykt. Det eneste jeg har konstatert, er at Senterpartiet samlet sett har den strengeste innvandringspolitikken. Det er nemlig ingen andre stortingspartier som kombinerer en så streng asylinnvandringspolitikk med en så streng arbeidsinnvandringspolitikk.

Min opprinnelige kronikk var forsøk på en nøktern analyse av det som nå skjer i Europa og USA og til en viss grad i Norge. Det er selvsagt greit at Tvinnereim ikke liker det jeg skrev. Men hvis hun vil diskutere innholdet, må hun nesten forholde seg til det hun har lest og ikke til noe hun tror hun har lest.

På Twitter: @kristinclemet

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.
  • Les debatten mellom Clemet og Tvinnereim her:

Les også

  1. Kan det dukke opp en norsk Trump? | Kristin Clemet

  2. Clemet bedriver «Trump-skvetting» | Anne Beathe Tvinnereim

  3. Populisme og den norske debatten | Kristin Clemet

  4. Nei til fri arbeidsinnvandring er ikke fremmedfrykt | Anne Beathe Tvinnereim