Debatt

Ifølge Proteinfabrikken er proteinpulver nødvendig for optimalt utbytte av trening. Skal man tro på det? | Mutert.no

 • Bloggere På Mutert.no
 • Studenter Ved Institutt For Biovitenskap Ved Universitetet I Oslo
 • Marit Rasmussen
 • May-britt Five
Vår oppfordring til forbrukerne der ute er å slutte å fylle opp bankkontoen til proteinleverandører. Dette har ingen effekt utover at lommeboken slankes, skriver May-Britt Five og Marit Rasmussen. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Er det nødvendig å kjøpe proteintilskudd dersom man ønsker å oppnå resultater? May-Britt Five og Marit Rasmussen, bloggere på Mutert.no, har sjekket.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I 2015, hvor «strong is the new skinny», er det lett å la seg overbevise om at proteintilskudd er et must dersom du planlegger å løfte ei vektskive.

Treningsblogger og livsstilmagasiner bugner over av oppskrifter som inkluderer proteinpulver, for ikke å snakke om alle typer proteinbarer og tilskudd som eksisterer på markedet i dag.

Er det virkelig nødvendig å kjøpe proteintilskudd dersom man ønsker å oppnå resultater?

Proteinbehovet kan dekkes av et variert kosthold...

Til KK.no sier klinisk ernæringsfysiolog Egil André Bjørgen at «proteinpulver absolutt ikke er nødvendig».

Olympiatoppen anslår at idrettsutøvere som trener hard styrke har behov for 1,5 — 1,8 gram protein pr. kilo kroppsvekt pr. dag, en mengde som er lett å dekke gjennom et variert kosthold.

May-Britt Five og Marit Rasmussen er studenter ved Institutt for biovitenskap. Sammen skriver de bloggen Mutert.no.

La oss si at en idrettsutøver veier 70 kilo og trener hard styrke regelmessig. Proteinbehovet er da maksimalt 126 gram per dag, sannsynligvis mindre. Dette behovet dekkes uproblematisk med et kosthold som inneholder meieriprodukter, egg, fisk, kjøtt eller veganske alternativer som belgfrukter.

«Generelt sett får de fleste idrettsutøverne i seg nok protein dersom de spiser en vanlig, variert kost der ca. 15 prosent av energien kommer fra protein» heter det på Olympiatoppens nettsider.

Det er tvilsomt at forbrukerne av proteintilskudd utelukkende er idrettsutøvere. Dermed er også proteinbehovet for mannen i gata langt mindre enn det ovennevnte.

...Likevel fremstår proteinpulver som en nødvendighet

Ifølge Proteinfabrikken er proteinpulver det mest utbredte kosttilskuddet, og skal man tro dem er proteinpulver en nødvendighet for optimalt utbytte av trening.

Hvem skal man tro på?

Faktum er at leverandørene av proteinpulver, deriblant Proteinfabrikken, tjener enorme summer på et pulver forbrukerne tror de må ha.

Ekstra mye protein gir ikke ekstra stor muskelvekst

I realiteten gir et inntak av mer enn 2 gram protein pr. kilo kroppsvekt om dagen ingen magisk effekt, uavhengig av treningsmengde. Til tross for dette viser det seg at blant annet kroppsbyggere ofte inntar så mye som 3 gram protein pr. kilo kroppsvekt daglig.

Denne tendensen ser man gjerne også hos unge, gjerne menn, som utnytter seg hyppig av treningssentre i forsøk på å bygge muskler (Kilde: melk.no).

Ekstra mye protein vil ikke, slik som mange tror, gi større muskelvekst enn ved inntak av anbefalt mengde protein

Ekstra mye protein vil ikke, slik som mange tror, gi større muskelvekst enn ved inntak av anbefalt mengde protein.Ingen studier har så langt vist at mengder mer enn 1,8 gram protein pr. kilo kroppsvekt pr. dag er fordelaktig.

Proteinfabrikken driver direkte villedning av kundene sine

I en video på Proteinfabrikkens nettsider forklarer Egil Berli-Johansen at proteinpulver kan erstatte måltider som du ellers ville lagd eller kjøpt.

Mange argumenterer med nettopp dette: at proteintilskudd er en enkel måte å få i seg næring etter trening.

Proteinpulver inneholder kun, som navnet tilsier, proteiner

Men denne tankegangen blir fort problematisk. Proteinpulver inneholder kun, som navnet tilsier, proteiner. Ved å erstatte et par brødskiver og et glass melk med proteinpulver, går kroppen glipp av viktige vitaminer og mineraler, samt karbohydrater, fiber og fettsyrer. Hva med disse næringsstoffene?

Kalsium er for eksempel skjelettes viktigste byggestein. Er det ikke så viktig med et velfungerende skjelett så lenge muskelmassen bra? Her driver Proteinfabrikken med direkte villedning av kundene sine.

Proteinpulver kan virke mot sin hensikt

Men hva skjer egentlig ved inntak av overdrevent store mengder proteiner? Proteiner er lange molekyler bygget opp av mindre enheter, kalt aminosyrer .

Kroppen har ikke noen mekanisme for å lagre de proteinene den ikke trenger

I naturen finnes det omlag 150 aminosyrer, men kun 20 av disse forekommer i proteiner. Aminosyrene kan kombineres på ulike måter for å danne ulike proteiner. De fleste aminosyrene kan kroppen selv produsere, mens åtte av dem må tilføres via kosten. Disse kaller vi essensielle aminosyrer . Proteiner er energirike forbindelser, og dette utnytter kroppen! Dessverre har ikke kroppen noen mekanisme for å lagre de proteinene den ikke trenger. Overflødige proteiner benyttes derfor enten som energikilde eller lagres som fett på kroppen.

Proteinpulver kan derfor fort virke mot sin hensikt.

Slutt å fylle opp bankkontoen til proteinleverandører. Dette har ingen effekt utover at lommeboken slankes

Vår oppfordring til forbrukerne der ute er å slutte å fylle opp bankkontoen til proteinleverandører. Dette har ingen effekt utover at lommeboken slankes.

Innlegget er sampublisert med Rasmussen og Fives blogg Mutert.no. Twitter: Mutertno

Proteinfabrikken svarer:

Les også

Ingen trenger proteinpulver, men noen finner det praktisk | Proteinfabrikken

Si din mening og se hva andre mener — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

_Mutert-jentene har også tatt tak i såkalt supermat:

Les også

- Bruker du penger på såkalt supermat? Les dette først

og homeopati

Les også

Homeopatiske legemidler hører hjemme i godterihylla på nærbutikken. Ikke på apoteket. Ikke i fiskenærningen. | Mutert-jentene

._

Likte du dette innlegget? Her er noen skeptikerfavoritter:

Les også

 1. «Coop serverer økologisk svada i misvisende reklamefilm»

 2. Sunn fornuft: Mediene vet ikke hva som er best for deg

 3. Det er Forbrukerrådets advarsler som er farlige, ikke solkremen. Smør i vei!

Les mer om

 1. Debatt
 2. Helse
 3. Kostholdsråd
 4. Trening