Debatt

Selvsagt tåler jeg høylytt protest | Espen Ottosen

 • Espen Ottosen
  Espen Ottosen
  teolog og filosof, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband
Espen Ottosen mener vi må tåle at kristne avviser at homofilt samliv er like bra som ekteskap mellom mann og kvinne.

Mitt syn blir stadig stemplet som «hatprat» nettopp for å få meg til å bli taus.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg spurte Nora Dåsnes (Aftenposten 12. september) hva hun mente med påstanden om at hun ikke tåler mitt syn på homofilt samliv (Aftenposten 10. september).

Det er bra at hennes svar er at alle skal bruke sin ytringsfrihet. Jeg ytrer meg ofte, også offentlig, og er glad for muligheten.

Men jeg er også redd for at de som roper høyt at de ikke tåler mine meninger, rundt neste sving vil innskrenke min rett til å ytre meg. Ikke minst i sosiale medier blir mitt syn stadig stemplet som «hatprat» nettopp for å få meg til å bli taus.

En bastant påstand

Nora Dåsnes påstår at «tro kan endres. Det kan ikke seksuell identitet og kjønnsidentitet». Med en slik bastant påstand sier hun det stikk motsatte av hva Foreningen Fri påstår i sitt politiske program.

Der står det: «Kjønnsidentitet og seksuell orientering, og språket man bruker for å beskrive disse, kan forandres over tid».

Selv tror jeg at vår seksualitet stikker dypt. Mange opplever sin seksualitet og sine seksuelle følelser som temmelig stabile. Derfor er jeg negativ til at sjelesørgere eller terapeuter signaliserer at en metode kan gjøre noen heterofile.

Innskrenking av trosfriheten

Samtidig har jeg møtt mange kristne som forteller at de, på ulikt vis, har opplevd en endring i sin seksualitet. Derfor bør ikke påstanden om at «legning kan ikke endres» betraktes som en vedtatt sannhet.

Kanskje vil også et forbud mot «konversjonsterapi», noe avhengig av hvordan dette defineres, i praksis innskrenke kristnes rett til å be for og støtte de som ikke ønsker å leve ut sine homofile følelser i et forhold. I så fall vil vi stå overfor en reell innskrenkning av trosfriheten.

Les også

 1. Denne kommentaren av Ingeborg Senneset startet debatten: Homofili og helvete

 2. Espen Ottosen svarte på kommentaren: Vi må tåle at kristne avviser at homofilt samliv er like bra som ekteskap mellom mann og kvinne

 3. Deretter skrev Nora Dåsnes: 50 år med homokamp er ikke nok til å viske ut tusen år med fordommer

 4. Espen Ottosen: Vil du ikke tolerere meg?

 5. Tro er et valg. Legning er ikke det, skrev Nora Dåsnes i sitt svar.

 • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

 1. Kristendom
 2. Homofili
 3. Religion
 4. LHBT