Debatt

Det store forfatterranet

  • Arne Svingen
    forfatter
Hittil har vi fått minimum 10 kroner pr. lytting av en bok. Skikkelig underbetalt, spør du meg. Men selv dette skal det bli en slutt på fra neste år. Heretter vil Storytel betale oss 1,25 kroner pr. strømmet time, skriver forfatter Arne Svingen, her avbildet under en lesestund for barn i januar i år.

Samtidig som ungene leser bøkene mine i filler, går inntekten min nedover år for år. Neste år blir det verre enn noensinne.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hvis du er en som bare vil lese eller høre bøker og ikke står midt i den suppen som kalles bokbransjen, så høres sikkert uttrykk som «forfatteres rettigheter» og «bærekraftige modeller» fine ut.

Problemet er at de slett ikke smaker like godt om du er forfatteren med den bitte lille suppeskjeen.

Det er nemlig i slike forhandlingsstunder vi får klapp på skulderen og våre rettigheter blir brukt som neonskilt mot resten av verden.

Dessverre smuldrer mange av disse rettighetene bort når vi endelig skal ha betalt for det vi har gjort.

Og neste år blir det verre enn noensinne.

Kommer dårligere ut

Dette kan ikke sies for ofte: Uten oss forfattere, ingen bøker. Ingen bokbransje. Ingen millionlønninger til lederne i forlagene. Ingen millionoverskudd til eierne.

Ingen faste stillinger til redaktører, bokhandlere, bibliotekarer, markedsavdelinger og litteraturfolk der risikoen for å ende uten inntekter et helt år, er lik null.

Dette kan ikke sies for ofte: Uten oss forfattere, ingen bøker. Ingen bokbransje.

Har jeg valgt denne kronglete og usikre forfatterstien selv? Visst har jeg det. Men betyr det at vi må komme dårligere ut hver eneste gang det kommer en teknologisk nyvinning?

Jeg har skrevet mange bøker for barn og unge. Det er to steder der disse leserne har makten. Det er på biblioteket og i strømmeappene. Her velger de ut fra egen smak og interesse, og ofte motsatt av det foreldre har kjøpt i presang.

Så mitt forfatterliv eksisterer i en slags parallell virkelighet.

Bøkene mine kan vise til fantastiske utlånstall på bibliotekene og nå også masse strømming rett i øret, men stadig mindre salg i papir.

Samtidig som ungene leser bøkene mine i filler, går inntekten min nedover år for år.

Les også

Helle Stensbak: Strømming gir radikal omfordeling og bør reguleres

Strømmemarkedet

Det finnes det to grunner til:

I motsetning til andre land i Europa, går ikke bibliotekvederlaget i Norge direkte til forfatteren, men til våre forfatterforeninger. De bruker det til drift og smører stipender tynt utover (skulle vi brukt en dansk utregningsmodell, går jeg her glipp av 956.000 kroner årlig, men skitt au).

Derfor sitter jeg nå igjen med strømmingen, der vi faktisk får inntekter, til og med av bøker som kom for en del år siden.

Dere har sikkert sett reklamekampanjene, det kjempes med stor iver og mye penger om dette markedet. Ut av dette har vi fått en dominerende storesøster – Storytel – og en lillebror – Fabel. Man trenger ikke å være økonom for å skjønne at jeg går glipp av store summer ved ikke å være på begge.

Unger bruker ikke ukepengene på papirbøker, men de låner og strømmer gjerne, skriver Arne Svingen.

Unger strømmer gjerne

Fra forfatterhold påstår noen at å ha bøkene begge steder bare gagner dem som selger mye. Dette er feil. For i noen forfatterhoder dreier bokmarkedet seg bare om voksenromaner.

En stor del av bokverdenen handler nemlig om dette parallellmarkedet – bøker det aldri skrives om, som ikke anmeldes og som ingen intervjues om – men som det likevel leses og høres enorme mengder av.

Unger bruker ikke ukepengene på papirbøker, men de låner og strømmer gjerne.

Inntektsnedgang på 87 prosent

Så til sannheten om hva vi faktisk skal leve av: Hittil har vi fått minimum 10 kroner pr. lytting av en bok.

Skikkelig underbetalt, spør du meg. Men selv dette skal det bli en slutt på fra neste år. Fra neste halvår en gang planlegger Storytel å betale oss 1,25 kroner pr. strømmet time.

Dette kan ikke kalles noe annet enn et ran

Det betyr at min barnebok på 118 sider (inkludert illustrasjoner), som er innlest på 54 minutter, vil falle fra 10 kroner til 1,25 kroner. Min siste voksenroman vil gå ned til 3,75 kroner fordi den er innlest på tre timer.

Hvilken annen yrkesgruppe ville akseptert en inntektsnedgang på 87 prosent? Dette kan ikke kalles noe annet enn et ran.

På tide med et forfatteropprør

De fleste av disse bøkene har allerede vært en del av innkjøpsordningen. Forlagene har gått i break-even på dem, mens jeg ofte har sittet igjen med en timelønn som knapt nok er tosifret. Og heller ikke nå skal jeg altså få muligheten til å tjene noen ordentlige penger på boken.

Hva slags bransje er det som politikerne gir momsfritak? Hva med å stille noen krav til bransjens redelighet?

Jeg tror rett og slett det er på tide med et forfatteropprør. For hver gang det kommer en digital nyvinning, så skal vi av en eller annen grunn komme enda dårligere ut.

Forfatterforeningene våre har ventet i seks år på å få forhandle frem en ny normalkontrakt om strømming. Men da forhandler vi altså med forlagenes forening, de som etterpå skal forhandle på våre vegne med strømmetjenestene – som de selv eier!

Hallo? Hvor er Konkurransetilsynet når vi trenger dem?

Tar ikke vare på forfatternes økonomi

Så til alle lesere der ute: Når forlagssjefer med feite millionlønninger og momsfritaket i baklommen sier at de skal ta vare på forfatternes rettigheter, så ikke tro på dem.

De beviser gang på gang at de slett ikke tar vare på vår økonomi, for det er deres uredelige avtaler som stadig gjør oss fattigere.

Og til dere kunder som gjerne vil abonnere på strømmede lydbøker: Velg en tjeneste som faktisk betaler forfattere ordentlig for det som hele bransjen er avhengig av – nemlig litteraturen.


  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les også

  1. Konkurransetilsynet og regjeringen svikter både lesere og lyttere

  2. Boksalget halvert siden Norge stengte ned

  3. Kunsten må belønnes, ikke strømmetjenesten. Uten innhold eksisterer ikke bokbransjen. | Maja Lunde

Les mer om

  1. Litteratur
  2. Strømming