Debatt

Jeg er en sofasliter

 • Silje Kristin Antonsen

Vil Robert Eriksson ha jobben min? spør Silje Kristin Antonsen. Junge, Heiko

Jeg gjør mitt livs viktigste jobb. Jobben statsråd Robert Eriksson (Frp) ikke ser.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Arbeids— og sosialminister Robert Eriksson (Frp) varsler gjennomgang av det norske trygdesystemet. Som ung ufør er det ingenting jeg ønsker mer velkomment!

«Det må bli vanskeligere å bare ligge hjemme på sofaen og motta uføretrygd», sier Eriksson.

Silje Kristin Antonsen

Jeg er 38 år, og var avdelingsingeniør ved Veterinærinstituttet før jeg ble ung ufør i 2009. Jeg har fra barnsben av vært kroniker, eller «i blautmyra» som Eriksson kaller det, med alvorlige autoimmune diagnoser.

Høre til i den vanlige verden

Klokken ringer tidlig. Da jeg ble ufør, bestemte jeg meg for å følge vanlig arbeidstagerrytme. Jeg vil høre til i den vanlige verden. Og kroppen og medisineringen fungerer best når jeg følger en fast døgnrytme.

Jeg bruker mye tid på medisiner og på å få kroppen i gang. Fører medikamentell dagbok. Næringsinntak og oppkast— og dobesøkfrekvens loggføres.

Jeg noterer smerte-, kvalme- og dagsformskala. Og aktivitetsmengde. Hele døgnet er jeg meg bevisst på slike ting, en viktig del av jobben min er å gjøre vurderinger ut fra denne dokumentasjonen.

Det kan være tøffe dager. Jeg prøver og feiler, for ingen dag er lik. Jeg forsøker å mestre jobben min med visualisering og tanketeknikker.

Én avtale pr. dag

Nesten daglig har jeg konsultasjoner. Jeg prøver å ha bare én avtale pr. dag, for det er krevende, men noen ganger blir det to eller tre. Det hender at jeg er for dårlig til å møte opp. Da må jeg betale for ikke oppmøtt time, siden jeg ikke meldte frafall innen 24-timersfristen. Det koster å være optimist.

Noen konsultasjoner er oppbyggelige, andre er mer utfordrende. Det er et tungrodd og vanskelig system å forholde seg til, med mange aktører siden jeg er et mandagsprodukt. Ofte fungerer jeg som koordinator.

Debattinnlegg:

Les også

Velferdsstat og trygdebeist

Det kan være kjipe beskjeder å få. Ekspertisen har tidspress. Løsningene, pågangsmotet og trøsten må jeg finne i meg selv.

På T-banen hjem har jeg medarbeidersamtale med meg selv. Prøver å fordøye det som er gjort eller sagt. Gjør opp status. Strategigrubler. Hvordan vil fremtiden min bli? Noen ganger vil jeg gråte. Og det hender jeg gjør det. Det er da jeg håper musikken på ørene gjør at ingen ser meg.

Jeg er sliten når det stunder mot helg. Men arbeidsuken min er ikke over

Jeg prøver å tenke positivt og finne ting å glede meg over likevel. Og det er ikke akkurat fredagspilsen jeg tenker på. Segneferdig kommer jeg hjem. Flere medisiner, før jeg stålsetter meg for trening. Selv om formen kan være laber, motiveres jeg av mestring og å møte andre.

Jeg fikk kanskje bare prioritert trening i dag også. De andre tingene jeg hadde gledet meg til å gjøre, hadde jeg ikke krefter til.

Det suser i hodet, jeg er svimmel og sliten. Men lykkelig. Jeg gjorde så godt jeg kunne.

Nye runder med medisiner mens jeg siger ned i sofaen. Jeg lager liste over pliktene for morgendagen, og over hva jeg har lyst til dersom kreftene strekker til. Planlegging er viktig for timing av medisiner, mat og gjøremål.

Det er en utfordrende logistikk når kreftene er tilmålte. Jeg tvinger bort angsten for natten, som kan være smertefull, akkurat som dagen. Det vet jeg aldri.

Jeg er på jobb døgnet rundt

Jeg er sliten når det stunder mot helg. Men arbeidsuken min er ikke over. Jeg har ingen lovfestet arbeidstid, jeg er på jobb 24/7.

Ingen overtidsbetaling eller avspasering. Jeg har aldri søkt på denne stillingen, jeg kan aldri si opp eller en gang få sparken!

Jeg har ingen fagorganisasjon i ryggen når ting føles urettferdig. Jeg har ingen ansettelsesavtale som sikrer meg rettigheter, ei heller hos Nav.

Jeg får ikke forsikring, og jeg har så visst ingen fallskjerm. Jeg har hverken ferier, feriepenger eller bonus for god innsats.

Nyhetssak:

Les også

Nav taper én av fire saker i Trygderetten

Jeg er en sofasliter. Men jeg gjør mitt livs viktigste jobb. Jobben ministeren ikke ser.

Vil Robert Eriksson ha jobben min?

Les mer:

 1. Les også

  Kutt i ledighetstrygd et forsøk verdt

 2. Les også

  Politispanere avslørte Nav-svindel for 900.000

 3. Les også

  Eit meir fleksibelt arbeidsliv

 4. Les også

  Nav skrev ut sjekker til «Donald Duck»

 5. Les også

  Kursholdere mener kurs og arbeidspraksis får flere ut i jobb

Les mer om

 1. Debatt
 2. Nav
 3. Velferd

Relevante artikler

 1. SPREK

  Fastleger skriver ut trening som medisin. Her er fem råd om hvordan du kan trene deg friskere.

 2. SPREK

  For to år siden var Trine (29) i ferd med å bli ufør. Nå er hun norgesmester

 3. SPORT

  Uføre Johnny (54) utsetter cellegift-kuren for å delta i verdens hardeste sykkelritt

 4. A-MAGASINET

  Syv mennesker fikk kreft. Dette er senskadene de må leve med.

 5. SID

  Man blir ikke uføretrygdet fordi man har lyst til det | Jacob

 6. NORGE

  Siljes innlegg om folk som mener «navere» bør ta seg sammen, er lest av flere hundre tusen