Ingen dropper sosiale begivenheter eller har diaré for å være «trendy» | Maja Skogstad

Problemet blir ikke tatt på alvor når allergologer og leger stigmatiserer allergikere og mennesker med intoleranse uten å komme med en løsning, skriver Maja Skogstad.

Man blir tvunget til å være hobbylege.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hvis bekymrede mødre eller andre som opplever tegn på matallergi hadde blitt utredet – og ikke bare avvist – så hadde selvdiagnostisering vært et mindre problem. Systemet er lagt opp slik at man blir tvunget til å være sin egen hobbylege.

Valget er gå med stadig misfornøyde barn eller en stadig urolig mage, eller gjøre det man selv tror fungerer – og som faktisk gir resultater.

Maja Skogstad er masterstudent i samfunnsernæring og har et barn med flere «selvdiagnostiserte» matallergier.

«Slutt å tro på matallergi eller intoleranse som årsak til magesmerter», skriver barnelege Bente Krane Kvenshagen i Aftenposten 22. juni. Kronikkforfatteren hevder at under 5 prosent har matallergi. Som hun selv sier kan allergiprøver – positive som negative – være falske.

Likevel krever systemet for registrering at pasienten har positiv allergiprøve. Det kreves også at legen kjenner til Matallergiregisteret, og at situasjonen er såpass akutt at legen kontaktes innen 24 timer. Folkehelseinstituttet skriver at det er de samme legene som rapporterer inn år etter år, noe som tyder på dårlig kjennskap til Matallergiregistreret.

Les også

Forskning.no-redaktør Nina kristiansen: Gå til legen før du setter deg selv på unødvendig strenge dietter

Når allergologer og leger stigmatiserer

De mindre akutte tilfellene blir ikke registrert og er vanskeligere å få aksept for.

Allergi eller intoleranse som gjør at barn sover dårligere, med hyppige oppvåkninger. Allergi som gjør at barn gråter, tilsynelatende uten grunn.

Uoppdaget matallergi som gjør at barn får atopisk eksem. Barn som går på avføringsmidler, men som egentlig har matallergi.

Barn som oftere knasker paracet og sovemedisin på grunn av at vi ikke evner å se rotårsaken til problemet.

Mødre og fedre over hele landet med dårlig mestringsfølelse på grunn av at de ikke klarer å trøste sitt eget barn.

Les også

Finn Skårderud: Gluten-evangeliet

Problemet blir ikke tatt på alvor når allergologer og leger stigmatiserer allergikere og mennesker med intoleranse uten å komme med en løsning.

Det er ingen som dropper sosiale begivenheter eller har diaré for å være «trendy». De trenger hjelp til å finne ut av problemet, hvis ikke blir de pent nødt til å finne ut av det selv.