Arrestasjonen er ikke bare et angrep på Kadafi Zaman og TV 2. Det er et angrep på den frie pressens rolle. | Olav T. Sandnes

  • Olav T. Sandnes
Dette bildet av Kadafi Zaman i cellen ble lagt ut på en pakistansk Facebook-side lørdag.

Vårt svar er Kadafis egne ord. Vårt svar er «å kjøre på».

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Olav T. Sandnes, sjefredaktør / adm.dir., TV 2.

TV 2s reporter Kadafi Zaman ble pågrepet av pakistansk politi fordi han gjorde jobben sin.

Siden 2006 har Kadafis jobb som journalist i TV 2 vært å formidle til offentligheten hvordan det egentlig står til. Hos politiet. Med flyktningene. I Pakistan.

Han har objektivt og profesjonelt dekket små og store saker i inn- og utland, og flere valg i familiens opprinnelige hjemland.

Den 25. juli i år er det igjen duket for valg i Pakistan, og Kadafi, som egentlig var på ferie, rapporterte for TV 2 da uroen begynte.

Vold mot vår journalist

At han var på ferie i forkant har ingen praktisk betydning. Når han jobber og rapporterer for TV 2, er han en 100 prosent profesjonell journalist. Knapt noen journalist fortsetter ferien dersom det skjer noe av offentlig interesse i nærheten, spesielt ikke Kadafi.

Fredag rapporterte han fra Gujrat, nord i Pakistan, om demonstrasjonene og politiets pågripelser av politikere. Det er viktig journalistikk i forkant av det som skal være et demokratisk valg.

Klokken 13.00 skulle Kadafi rapportere på TV 2 Nyhetskanalen, men det ble ingen rapport. Kadafi ble satt i fengsel.

Han informerer oss nå at han gjentatte ganger under arrestasjonen opplyste politiet at han jobbet i media, men politiet utøvde vold mot ham og fortsatte arrestasjonen. Nå har vi i tillegg mottatt video fra hendelsen. En video som gjør meg virkelig opprørt.

Les også

Pakistanske journalister er i en svært presset situasjon, sier Pakistan-ekspert

«Vi kan ikke la oss stoppe»

Dette er et angrep ikke bare på ham og TV 2, men på den frie pressens rolle.

Vi skal fortelle hvordan det egentlig står til også når myndighetene ikke liker det de får høre. Det må de respektere. Derfor kommer TV 2 til å følge opp denne saken. Først for å få løslatt Kadafi. Fremover for å sikre at dette ikke skjer igjen, mot noen av våre, eller andre.

Kadafi Zaman sitter i varetekt på denne politistasjonen i Gujrat. Aftenposten fikk snakket med Zaman søndag, men fikk ikke lov til å ta bilder av ham.

Vi fortsetter også å dekke det pakistanske valget. Da Kadafi for en stund siden ble intervjuet av Medier24 om å bli utsatt for hets, sa han det egentlig aller best selv: «Vi kan ikke la oss stoppe av trusler og hets. Det beste svaret er å «kjøre på, enda litt hardere.».

Som sjefredaktør i TV 2 er det mitt løfte til Kadafi, og til pakistanske myndigheter:

Vi skal kjøre på, bare enda litt hardere.

Innlegget er også publisert hos TV 2