Debatt

Hei muslim, engasjér deg!

  • Yousef Assidiq
Det er ikke medienes feil at mange sitter med et inntrykk av at muslimer ønsker å endre samfunnsstrukturen i Norge, mener Yousef Assidiq.

Muslimenes omdømmeproblem er et problem muslimer må løse selv, skriver Yousef Assidiq.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er ikke tvil om at Joacim Lund har rett i noe når han sammenlikner omdømmet i offentligheten til IOC og Gerard Heiberg med omdømme til norske muslimer.

Les kommentaren som skaper debatt:

Les også

Norge - et Mekka for muslimer!

De siste årene har det ikke vært mangel på kontroversielle og omdømmeskadende saker skrevet med den muslimske minoriteten i hovedrollen. Felles for de fleste er at vi har svart med å gå rett i offerrollen og lagt skylden på mediene for at skjelettene vi har forsøkt å skjule i skapet har blitt delt med offentligheten.

Fasade utad

Yousef Assidiq

Da jeg begynte som samfunnsdebattant for fire år siden, fikk jeg beskjed av sentrale deler i det muslimske miljøet at det var helt essensielt at ansiktet vårt utad skulle ha en fasade. Det var greit med uenighet og at det var høyt under taket internt, men utad måtte vi fremstå samlet og enige.

Jeg bet aldri på denne idéen. Hvorfor skal vi muslimer fremstå som mindre menneskelige enn folk flest? Det er naturlig at man i et mangfoldig miljø har ulike tanker og idéer.

Ofte, når det kommer opp kontroversielle og vanskelige saker, har jeg fått beskjed om at det beste er å ignorere dem og late som de ikke eksisterer: Da kommer folk til å glemme dem etter hvert.

Hva med heller å ta tak i problemene for slik å vise at vi har handlekraft og faktisk ønsker å bedre ryktet vårt i offentligheten? Ærlighet, redelighet og åpenhet er det som river ned fordommer og bygger tillit.

Det er på tide at vi stikker hodet opp av sanden og innser at vi er en del av et større samfunn, og at det blir forventet av oss at arbeidet og engasjementet vårt ikke bare foregår bak lukkede dører men også utad i samfunnet.

Ekstreme stemmer har definisjonsmakt

At Norge ble kåret som det 6. mest islamske landet i verden overrasket få av oss muslimer. Allerede i 2011 var det en imam fra Drammen som uttalte at Norge er den mest islamske staten i verden og at muslimske land godt kunne ta lærdom fra vår religionsfrihet, likestilling og velferdsordninger.

Ansiktet vårt utad skulle ha en fasadeMajoriteten av muslimer sitter med følelsen at Norge er et land med et lovverk og en samfunnsstruktur som er veldig lik den vår religion anbefaler for et samfunn. Likevel sitter folk flest med et inntrykk av at muslimer er misfornøyde og ønsker å endre på samfunnsstrukturen vår drastisk.

Er inntrykket medienes feil? Nei. Det er vår: Det er fordi enkelte ekstreme stemmer har fått definisjonsmakten over folks bilde av den muslimske minoriteten.

Muslimer ansvarlige for omdømmet

Det er ene og alene vi muslimer som er ansvarlig for vårt omdømme i samfunnet. Det er vårt manglende engasjement i storsamfunnet som har åpnet for at ekstreme og intolerante stemmer har blitt toneangivende i den offentlige debatten.

Er inntrykket medienes feil? Nei. Det er vårDebatten trenger flere stemmer enn de etablerte, som Shoaib Sultan, Linda Alzaghari og meg selv. Vi er kjedelige og bringer lite nytt til bordet. Derfor ble jeg så glad da Morad Jarodi skrev en kronikk om Syria for en tid tilbake. Jeg var ikke enig med ham, men vi trenger nye og flere perspektiver inn i debatten.

Vi trenger unge stemmer, som Isra Zariat, som kan fortelle om sin virkelighet på godt og vondt. Ingen andre kan fortelle den historien for henne og andre unge norske muslimer.

Les Isra Zariats debattinnlegg:

Les også

«Det er urovekkende hvor lett det er å havne i klørne til ekstremistgrupper»

Hvis vi ikke tar debatten selv og om vi ikke selv engasjerer oss, så vil noen andre gjøre det for oss. Da kan vi faktisk ikke klage om resultatet ikke blir som vi ønsker eller håper. Vi må rett og slett slutte med sytingen og ta ansvar selv.

Les også

  1. Ber muslimer delta i samfunnsdebatten

  2. Ingen har enerett på religion

  3. NRK og islam-indeksen

  4. Radikaliseringsprosessen ingen tar opp

Les mer om

  1. Debatt